Blog

Urineverlies na je zwangerschap of bevalling

Zwanger zijn is niet altijd rozengeur en maneschijn. Over de meeste ongemakken, zoals misselijkheid of vermoeidheid, praten zwangere vrouwen heel gemakkelijk. Maar ongewenst urineverlies is vaak taboe.

Nochtans heeft tot 70% van de zwangere vrouwen er tijdens of aan het eind van de zwangerschap last van. Meestal komt het voor bij het lachen, niezen, hoesten of sporten. Dit noemen we stressincontinentie. Het goede nieuws: na de bevalling verdwijnt die klacht meestal vanzelf. Maar toch heeft tot 20% van de vrouwen tot een jaar na de bevalling nog steeds last van urineverlies of incontinentie. 

Bekkenbodemspieren

Incontinentie voor of na de bevalling heeft meestal te maken met een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Één van de functies van de bekkenbodemspieren is dat urine, ontlasting en winderigheid opgehouden worden. Een andere functie van de bekkenbodemspieren is de blaas op zijn plaats houden, wat bij het vergroten van de baarmoeder een moeilijke taak wordt. 

Tijdens de zwangerschap gaan je bekkenbodemspieren verslappen en komt er ook meer druk te staan op de bekkenbodem. Veel zwangere vrouwen verliezen hierdoor de controle over hun blaas. Urineverlies is dus perfect normaal tijdens de zwangerschap.

Tips tijdens de zwangerschap

  • Neem rustig de tijd om te plassen en vooral om alles eruit te plassen.
     
  • Drink voldoende. Laat ongewenst urineverlies geen reden zijn om niet voldoende te drinken tijdens je zwangerschap.
     
  • Kies de hulpmiddelen die bij jou passen.
     
  • Prenatale oefeningen kunnen het risico op incontinentieproblemen na de bevalling met meer dan de helft doen dalen.

Net na de bevalling

Waarom kan urineverlies dan toch nog voorkomen na de bevalling? Tijdens de bevalling moeten de bekkenbodemspieren hard werken. Hierdoor kunnen soms zelfs spierscheurtjes of een overrekking ontstaan. 

Na een normale bevalling hebben die spieren eventjes tijd nodig om weer hun normale lengte te krijgen. Incontinentie is dan zeker een normale klacht, die meestal zelfs nog wat erger is dan tijdens de zwangerschap.

6 weken na de bevalling

6 tot 8 weken na de bevalling moet je meestal op consultatie bij je gynaecoloog. Heb je dan nog steeds last van incontinentie, spreek er dan zeker over. Want in dat geval gaat het dan meestal niet meer vanzelf over. Je gynaecoloog zal met jou op zoek gaan naar de juiste behandeling. Bekkenbodemspieroefeningen zullen hier hoogstwaarschijnlijk een onderdeel van zijn.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Bekkenbodemspieroefeningen

Een paar dagen na de bevalling krijg je in het moederhuis meestal een bezoekje van een kinesist om wat oefeningen te doen. Wijs die trainingsmomenten zeker niet af! Hoe beter je oefent, hoe sneller de incontinentieklachten verdwijnen.

  • De oefeningen die je kort na een natuurlijke bevalling meestal al mag doen, zijn bekkenbodemspieroefeningen en bekkenkanteling. Dit advies hangt natuurlijk af van persoon tot persoon en de intensiteit en aard van je bevalling.
     
  • Oefen je bekkenbodemspieren regelmatig. Plan een paar vaste momenten in per dag. Een goed moment is bijvoorbeeld terwijl je de luier van je baby ververst. Die oefeningen kunnen zittend of liggend gebeuren. Je kan ze dus ook telkens voor het slapengaan doen.
     
  • Doe deze oefeningen niet op het toilet tijdens het plassen. Onderbrekend plassen werd vroeger aangeraden om de bekkenbodemspieren te trainen, maar intussen is gebleken dat dit urineweginfecties kan veroorzaken.

Buikspieroefeningen

De zwangerschap ontspant ook de buikspieren. Na de bevalling is de uitdaging om snel weer sterke en strakke buikspieren te krijgen, die een belangrijke rol spelen bij heel veel bewegingen. Leg de lat niet te hoog!  Begin langzaam aan met oefeningen en verhoog geleidelijk aan de intensiteit.

Vóór de eerste 6 weken na de bevalling mag je nog niet beginnen met buikspieroefeningen.  Hou rekening met de rustperiode die je lichaam nodig heeft. De uitdagingen waarmee je lichaam tijdens de zwangerschap werd geconfronteerd, zijn niet te onderschatten. 

Kom je er niet toe om je bekkenbodem en buikspieren te oefenen? Laat je begeleiden door een kinesist.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.

Gezond zwanger: 9 maanden lang!

Lees er alles over in ons handig e-book.

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

niptest
Blog

Wat is de NIP-test?

Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Testimony

Put a baby in my belly

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...