Kinkhoest: te weinig zwangere vrouwen ingeënt in Brussel en Wallonië
Amper 22% van de toekomstige mama’s in Brussel en Wallonië liet zich in 2016* inenten tegen kinkhoest… tegenover 69% in Vlaanderen. Dat is erg weinig, want deze luchtweginfectie is in opmars en kan voor ernstige complicaties zorgen bij zuigelingen. Om onze baby’s vanaf de geboorte te beschermen raden de Onafhankelijke Ziekenfondsen alle zwangere vrouwen aan om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren.
Sinds 2013 adviseert de Hoge Gezondheidsraad om alle zwangere vrouwen te laten vaccineren tegen kinkhoest. Zijn er dan sindsdien meer vrouwen ingeënt in België? In Vlaanderen zeker (69 %**), maar in Wallonië en Brussel heeft slechts 1 op de 5 vrouwen (22%) tijdens haar zwangerschap een vaccin tegen kinkhoest gekregen.
Een verontrustende situatie: kinkhoest is misschien relatief onschuldig voor volwassenen, maar bij zuigelingen kan de ziekte voor ernstige complicaties zorgen, zoals een ademhalingsstilstand of zelfs een overlijden. Een besmetting met kinkhoest tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot een vroegtijdige bevalling.
Ouders zijn de voornaamste bron van besmetting
Kinkhoest is een zeer besmettelijke luchtweginfectie, die gepaard gaat met hevige hoestbuien en ademhalingsmoeilijkheden. In ontwikkelde landen komt de ziekte vooral voor bij baby’s van minder dan een jaar, maar in heel wat Westerse landen is kinkhoest aan een opmars bezig. De ziekte behoort dus helemaal niet tot een ver verleden. Volwassenen en tieners vormen de voornaamste bron van besmetting. Vooral de ouders zouden in de meeste gevallen verantwoordelijk zijn voor de besmetting van hun baby, ook al werden ze in hun kindertijd ingeënt (de bescherming neemt mettertijd af).
We raden alle zwangere vrouwen aan om het advies van de Hoge Gezondheidsraad te volgen en zich tussen de 24e en 32e week van hun zwangerschap te laten inenten, ook al kregen ze vroeger al een vaccin. De strategie van preventie (‘cocoonvaccinatie’) geldt ook voor alle anderen die in de eerste maanden na de geboorte in contact komen met de baby (vader, grootouders, broers en zussen, ...).
Gratis vaccin
In alle gewesten is er nood aan informatie- en sensibiliseringscampagnes rond de vaccinatie tegen kinkhoest. Vooral om erop te wijzen dat kinkhoest niet enkel een kinderziekte is: ook volwassenen en tieners kunnen de infectie krijgen en doorgeven. De bescherming van het vaccin neemt bovendien elk jaar af.
Belangrijk om weten: het kinkhoestvaccin is volledig gratis voor zwangere vrouwen als een arts of vroedvrouw het bestelt via de elektronische platformen ‘Vaccinnet’ in Vlaanderen en ‘e-vax’ in Brussel en Wallonië. De ziekteverzekering betaalt het vaccin gedeeltelijk terug in specifieke gevallen (na akkoord van de adviserend arts) en er is ook een tegemoetkoming van Helan.
Kortom, de gratis vaccinatie die de gewesten vandaag aanbieden aan toekomstige moeders is de beste manier om zuigelingen te beschermen tegen kinkhoest tijdens de eerste maanden van hun leven.
* Dit percentage is de samenvoeging van de vaststellingen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen over de zwangerschappen in 2016 en de gegevens van het platform ‘e-vax’ van hetzelfde jaar.
** Bron: ‘Studie van de vaccinatiegraad in Vlaanderen 2016’(KU Leuven & Universiteit Antwerpen)
Verder lezen
Wat is het rotavirus?
Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Lees hier meer over..
Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten
Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?
Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
Beweegadvies voor je baby
Wist je dat je baby al vanaf de geboorte heel wat beweging kan gebruiken? Ontdek het beweegadvies voor je baby van 0-6 maanden en vanaf 6 maanden.