Expert

Ouderschapsverlof aanvragen, zo doe je dat

De tijd vliegt met een kleintje in huis. Er ten volle van genieten, is dus de boodschap. Wil je graag meer tijd doorbrengen met je kind(eren)? Dan kan ouderschapsverlof een optie zijn. Maar wat houdt het precies is én hoe moet je het aanvragen?

Gaat jouw baby naar de crèche, maar wil je graag een dag per week zelf voor je kleintje zorgen? Zou je graag tijdens de zomer de vakantieperiode van je kinderen overbruggen? Voor deze en veel meer situaties komt ouderschapsverlof als een welgekomen oplossing. Download ook onze handige gids over de administratieve stappen voor kersverse ouders.

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijk vastgelegd verlof dat het je mogelijk maakt om in een bepaalde periode niet, half-tijds of vier-vijfden te werken. Dit mag je niet verwarren met tijdskrediet in de privésector en loopbaanonderbreking bij openbare diensten.

Voor wie?

Je kunt ouderschapsverlof nemen voor elk kind waar je ouder van bent. Dus zowel de vader als de moeder hebben hier recht op. Net zoals een ouder die het kind heeft erkend of wanneer je adoptie-ouder bent. Weet dat je als werkneemster rechten hebt. Ondervind je op het werk discriminatie op basis van je zwangerschap of moederschap, dan kun je dit melden.

Wat zijn de voorwaarden?

Als ouder heb je recht op ouderschapsverlof voor elk kind, zolang het de leeftijd van 12 jaar nog niet heeft bereikt. Het is niet mogelijk om een deel of het geheel van het ouderschapsverlof over te dragen aan je partner.  Er geldt één uitzonderingsregel als het gaat om de leeftijd van je kind. Wanneer je kind een beperking heeft, dan heb je het recht om jouw ouderschapsverlof op te nemen tot hij/zij 21 jaar is.

In de privésector geldt nog een bijkomende voorwaarde. Je moet in de 15 maanden voor het begin van je ouderschapsverlof al minstens 12 maanden voor dezelfde werkgever werken. Vanaf het moment dat je het ouderschapsverlof aanvraagt tot drie maanden na het aflopen van je verlof ben je als werknemer beschermd tegen ontslag.

Welke mogelijkheden?

Je kunt zelf - binnen de uitgetekende grenzen - bepalen hoe jouw ouderschapsverlof er moet uitzien.

  1. Het is een mogelijkheid om gedurende vier maanden helemaal niet te werken. Dit kun je opnemen per maand, dus bijvoorbeeld een maand volgend op het moederschapsverlof en de drie maanden op een ander moment tijdens de loopbaan
  2. Daarnaast is het ook mogelijk om voor een periode van acht maanden halftijds te werken. Deze optie kun je opnemen per twee maanden.
  3. Tot slot kun je ook vier-vijfden werken tijdens een periode van 20 maanden. Deze keuze wordt opgedeeld per vijf maanden.

Het is ook perfect mogelijk om een combinatie te maken van de verschillende opties. Zo kun je voor de periode van een maand niet werken én vervolgens 15 maanden vier-vijfden werken.

Jouw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren, maar hij kan het wel uitstellen met maximaal zes maanden. Enkel en alleen wanneer hij bijvoorbeeld kan bewijzen dat het bedrijf in de problemen zou komen tijdens jouw ouderschapsverlof.

Uitkering en aanmoedigingspremie

Wie ouderschapsverlof neemt, ontvangt via de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) een vervangingsinkomen. Voldoe je aan een aantal voorwaarden dan is er een kans dat je bovendien recht hebt op een aanmoedigingspremie van de Vlaamse Overheid. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kunnen die voorwaarden verschillen.

Hoe moet je ouderschapsverlof aanvragen?

Heb je plannen om je ouderschapsverlof op te nemen? Dan moet je jouw werkgever schriftelijk verwittigen. Dit kan via e-mail of met een brief. Zoals eerder gezegd, kan jouw werkgever het ouderschapsverlof even, met een maximum van zes maanden, uitstellen.

De ‘echte’ aanvraag van het ouderschapsverlof verloopt via een officieel aanvraagformulier van de RVA. Dit document wordt zowel door jou als door je werkgever ingevuld en ten laatste twee maanden na het ingaan van je verlof aangetekend opgestuurd naar het plaatselijke RVA-kantoor. 

Opgelet, ben je van plan om je ouderschapsverlof op te splitsen, dan moet je voor elke periode de aanvraagprocedure opnieuw beginnen.

Halve dag ouderschapsverlof

Wil je graag een halve dag ouderschapsverlof per week aanvragen bij je werkgever? Sinds 1 juni 2019 kan dat. Dankzij deze nieuwe maatregel kan je gedurende 40 maanden een halve dag ouderschapsverlof per week opnemen, of een volledige dag om de twee weken. Je kunt die 40 maanden opsplitsen in periodes van 10 maanden of een veelvoud daarvan. Opgelet, je hebt hiervoor wel de toestemming van je werkgever nodig. 

Alles over de administratieve stappen voor kersverse ouders

Ben je benieuwd welke administratieve stappen je allemaal te wachten staan als kersverse ouders? Download onze gratis gids en ontdek er alles over.

Deel dit artikel

Verder lezen

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

kind aan het spelen
14 juni
Blog

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

kind en opa aan het spelen
Blog

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...