Kinderbegeleider Dorien vertelt
Kinderen. Heb ik er zelf al? Neen. Maar toch zeg ik graag ook een beetje ‘ja’. De kinderen van bij ons zie ik wel als mijn eigen kroost. Hoe vaak ik me zelf betrap in het ‘verliefd’ kijken naar één van onze kapoentjes als die eens lief lacht, of iets gedaan krijgt voor de eerste keer en straalt van fierheid.
Trots zijn als een baby zich voor de eerste keer omrolt, een eerste keer zich al sluipend verplaatst, of ééntje die zijn eerste stapjes zet. Het liggen piekeren omdat je weet dat er eentje het thuis niet altijd simpel heeft. Enkel al daardoor weet ik dat ik op de juiste plaats sta. Tussen de kinderen, om hen uit te dagen, te stimuleren, samen op ontdekking gaan, te overladen aan knuffels, troost te bieden als ze dit nodig hebben of een kusje te geven op een pijntje, samen nieuwe dingen proberen.
Voelen aan dennenappels
Zoals laatst, sensorisch materiaal in thema. Ik wou de kinderen eens iets meer aanbieden dan enkel een paar blaadjes en noten in een doos. Dus ging ik thuis aan de slag. Ons thema was ‘het bos’, daarin had ik van alles bij elkaar gezocht zoals eikeltjes, paddenstoelen, dennenappels, granen, & boomstammetjes.
Mijn basis had ik al. Binnen Helan zijn we al een hele tijd bezig rond ‘Loose parts Play’, door dit mee te integreren in mijn sensorische box kunnen we de kinderen nog meer speelmogelijkheden aanbieden. Zo vond ik plankjes, lepels, schaaltjes en kaarsenhouders van hout. Nog een beetje gekleurde rijst, en mijn sensorische box was klaar. Vol spanning ging ik de volgende dag naar het werk, benieuwd hoe mijn snoezeltjes hier op gingen reageren.
Samen ontdekken
Na ons ochtendmomentje was het zover. Met z'n allen op de mat, kijkend wat Dorien nu weer meegebracht had. Wat begon met eens voorzichtig voelen aan de eikeltjes, en de rijstkorrels, mondde al snel uit tot een leuk spelmoment. Met de lepels de rijst opscheppen en in de schaaltjes doen, om dan terug in de plateau te gieten. De eikels en dennenappels in een mandje leggen, wat rijst er bij en roeren. Niet alleen mijn vriendjes hebben zich meer dan 40 minuten geamuseerd, ook ikzelf heb een super voormiddag beleefd. Het samen ontdekken, lachen, voelen,…
Dat is waar we het voor doen!
Deel dit artikel
Tags
KinderopvangVerder lezen
Wanneer en hoe start je met vaste voeding?
Tussen de 4 en 6 maanden is je baby klaar voor vaste voeding. Hoe pak je dat best aan? De kinderbegeleiders van Helan Kinderopvang helpen je op weg.
Baby-yoga doe je zo!
Baby-yoga ingewikkeld? Helemaal niet. Alles wat je nodig hebt hebt is een zachte ondergrond zoals een yogamatje of tapijt, een dekentje dat groot en stevig genoeg is en een rammelaar.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.
15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling
UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.