Blog

Zelfstandige peuters, blije peuters

Iedereen kent het wel: de fase tussen anderhalf en twee jaar waarbij peutertjes merken dat ze heel veel dingen willen kunnen, maar het niet altijd écht kunnen of mogen. Wat helaas ook vaak zorgt voor een gefrustreerde peuter en soms ook ouder.

De sleutel tot een gelukkige peuter, is een zelfstandige peuter. Al is het voor jou als ouder vaak eerder een lesje in loslaten. Want het resultaat is niet altijd exact wat het moet zijn.

Toch biedt het heel veel voordelen om net in deze fase in te pikken op de signalen die je kindje je geeft. Zo zal je kindje zich zelfzekerder en waardevoller voelen, én worden sommige taken er zelfs makkelijker op met de extra hulp.

Helan Kinderopvang deelt graag enkele tips:

  • Bevraag je kindje als het iets niet duidelijk kan maken. Zo leer je zelf ook welke klanken of welk woord je kindje gebruikt om aan te tonen wat het wil. De opgeluchte ‘ja!’ van je kindje eens je ontdekt hebt wat hij wil, is het helemaal waard!

  • Betrek je kindje in de dagdagelijkse activiteiten. Doe jij je schoenen uit? Laat je kindje het dan tegelijk ook zelf proberen. Je zal merken dat het op den duur een gewoonte wordt om de schoentjes uit te doen nog voor je iets gezegd hebt.

  • Geef je kindje kleine taakjes: boodschappen uit de plooiboxen halen en aangeven? Het leukste taakje ooit voor een peuter! Als extra kan je benoemen wat je kindje je aangeeft. Zo stimuleer je ook ineens de taalontwikkeling. Twee vliegen in één klap dus!

  • Leer je kindje om zelf z’n neusje proper te maken. Een simpel doosje zakdoeken binnen handbereik zorgt ervoor dat je kindje snel zijn eigen neusje zal poetsen eens het merkt dat het vuil is. Dit scheelt ook een hele strijd als je kindje moeilijk z’n neusje laat poetsen.

  • Maak er altijd een succeservaring van door je kindje positief te bekrachtigen. Na een tijdje geeft je kindje spontaan een applausje aan zichzelf.

  • Geef je kindje keuzes doorheen de dag. Laat je kind bijvoorbeeld zelf ondergoed nemen. Bang dat de keuze van je kind niet helemaal past binnen de outfit die je voor ogen had? Geef dan de keuze tussen twee dingen. Een paar zwarte of bruine sokken bijvoorbeeld.

  • Wil je kindje iets zelf proberen, vasthouden, …? Zolang het geen kwaad kan: doen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Geen verwondingen of kapotte spullen? Laat je kindje dan even zelf proberen.

Onder het motto zelfstandige peuters zijn blije peuters staat dit dus ook gelijk aan blije ouders!

"It takes a village to raise a child." Zéker als er een driftbui aan te pas komt.

Zo ga je ermee om

Deel dit artikel

Verder lezen

bijten bij kinderen
Blog

Mijn kind bijt, wat nu?

Kinderen die bijten bezorgen ons zorgen. Te horen krijgen dat jouw kind is gebeten of heeft gebeten is helemaal niet fijn en kan verschillende emoties losmaken. Het bijtgedrag vraagt een investering, er is geen quick fix. Je kan wel grenzen bieden, samen onderzoeken en begeleiden. Pedagogisch coach Marthe vertelt hoe ze dat bij Helan Kinderopvang aanpakken.

Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind
Blog

Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Boeken en baby’s, een goed idee? Natuurlijk wel! Voorlezen aan jonge kinderen heeft tal van positieve effecten op de emotionele, cognitieve én sociale ontwikkeling. Maar, hoe begin je daar nu aan?

Blog

Hoe ga je met driftbuien om?

Wat is dat met die driftbuien? Van waar komen ze? Hebben alle kinderen er last van? Abigail, teamleader bij Helan Kinderopvang, geeft je tips voor wanneer je kleine telg zich nog eens van zijn of haar beste kant laat zien.

Blog

Wanneer is het eigenlijk net genoeg?

Hoeveel prikkels zijn genoeg voor je kind? Dit artikel verkent onder- en overprikkeling en hoe je als ouder kan helpen bij de juiste balans.