Blog

Ook als ouder kan je verlatingsangst hebben

Kinderen die voor het eerst naar de kinderopvang gaan of op kamp vertrekken, kunnen last hebben van verlatingsangst. Maar wist je dat je als ouder ook verlatingsangst kan hebben? En dat het zelfs volkomen normaal is? Gelukkig kan je er ook iets aan doen.

Verlatingsangst bij ouders is niet hetzelfde als verlatingsangst bij kinderen. Als ouder heb je geen schrik om verlaten te worden. Jij hebt er namelijk zelf voor gekozen om je kind naar de opvang te brengen of om hem of haar op kamp te sturen. En gelijk heb je! Soms kan je ook gewoon niet anders. Maar je voelt je misschien wel schuldig. Al is dat nergens voor nodig.

9 maanden dicht bij jou en vervolgens naar de opvang

Als mama heb je het vaak net iets lastiger met afscheid van je kleine lieveling. Je hebt hem of haar namelijk 9 maanden lang in je buik gedragen en dat schept een speciale band. Vaak neem je na de bevalling nog een bevallingsverlof van zo’n 3 maanden en als je die periode niet verlengt met fulltime ouderschapsverlof, komt de dag dat je kindje naar de opvang zal gaan.

Bij Helan kinderopvang worden er ‘wendagen’ georganiseerd om de overgang van thuis naar de opvang zo vlot en zo spontaan mogelijk te laten verlopen. De wendagen zijn op de eerste plaats bedoeld voor het kind, maar als ouder heb je daar vaak ook nood aan. Gedurende een paar uurtjes leert je kind de kinderbegeleiders en onthaalouders kennen, zodat de ‘echte’ start alvast minder abrupt zal zijn. Vanuit die optiek zijn de wendagen ook voor de ouders een ideale gelegenheid om met een gerust gevoel aan deze nieuwe fase van het ouderschap te beginnen.

We kennen immers allemaal verhalen van mama’s (en papa’s) die stiekem huilen nadat ze hun baby bij de opvang hebben afgezet. En misschien hoor jij daar ook wel bij. Heel normaal! Na een lange periode van onafscheidelijkheid komt een afscheid zwaar aan. Zelfs al is het maar voor een paar uurtjes. Op de juiste manier afscheid nemen is dan ook belangrijk, zowel voor jou als voor je kind: niet treuzelen, maar gewoon kordaat afscheid nemen is de boodschap. Want wees gerust: nadien zal je kind samen met de andere kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken.

Veerle, onthaalmoeder bij Helan Kinderopvang

Afscheid nemen is een proces dat je thuis kan oefenen, bijvoorbeeld door je kind alleen te laten spelen of een bedritueel op te bouwen. Ga daarbij in stappen te werk: je kan thuis bijvoorbeeld de kamer verlaten, maar vervolgens in een andere ruimte wat lawaai maken of zingen. Je kind ziet je niet meer, maar weet wel dat je er nog bent.

Op kamp

Je bent het ondertussen gewend dat je je kindje elke ochtend afzet aan de opvang. Na een paar jaar wordt dat de schoolpoort. Weer even wennen! Nu is je kindje groot genoeg om op kamp te gaan. Er bestaan supertoffe kampjes voor de allerkleinsten zonder overnachting. Niet alleen heel leuk, je kind leert er ook veel van.

Je kleine spruit is zich ongetwijfeld rot aan het amuseren. En toch vraag jij je heel de tijd af hoe het zou zijn. En of het wel leuk is. Wanneer is het tijd om je kindje te gaan halen? En is het oké als je toch wat vroeger gaat? Die twijfels ontstaan omdat je je voor een stukje in het ongewisse bevindt: je kindje is weer in een nieuwe omgeving en je weet niet wat er gaat gebeuren. Ook het feit dat je geen controle hebt, wringt. 

Weet dat op kamp gaan zoveel meer is dan opvang voor je kind tijdens de vakanties. Je kindje leert nieuwe dingen, maakt vrienden en ontwikkelt heel wat vaardigheden. Je hoeft je dus helemaal niet schuldig te voelen. Bovendien zorgen de monitoren goed voor je kleine spruit. Alle monitoren van Heyo hebben voldoende ervaring (door een attest, een hobby, hun opleiding of hun job). Op elk vakantiekamp is er bovendien voldoende ondersteuning vanwege de hoofdmonitoren, de coördinatoren enzovoort. De monitoren krijgen ook tal van opleidingsmogelijkheden om te blijven groeien. Jouw kind is dus in goede handen.

Wat vaak helpt, zijn ervaringen van andere ouders. Ken je iemand die zijn of haar kind al eens op vakantiekamp stuurde? Hoe was dat? Is jouw zoon of dochter fan van een bepaald thema? Kies dan een eerste kamp dat hierbij past. Zo verklein je de drempel voor je kind waardoor ook jij je beter voelt bij deze grote stap.

Tips om verlatingsangst tegen te gaan

Erkennen dat je last hebt van verlatingsangst is één ding. Maar wat doe je eraan? Janina Verhaeghe, stafmedewerker creatief beleid bij Heyo, geeft alvast de volgende tips:

  • Bereid het vakantiekamp rustig voor met je kind. Het is belangrijk dat alle kinderen weten dat ze tijdens een vakantiekamp in een veilige omgeving vertoeven. Structuur op kamp is essentieel voor een veilig gevoel. Heyo werkt daarom met het boek ‘Emiel op kamp’, dat je volledig kan downloaden via de Heyo-website. In dit boek volg je Emiel een dag op vakantiekamp. Lees het boek op voorhand al eens door samen met je kind. Zo weet je kleuter wat er binnenkort op vakantiekamp te gebeuren staat. En op een Heyo-vakantiekamp keert Emiel dagelijks terug als kamppop. Een win-win dus!

  • Vertrouw de organisatie. Een kamp organiseren doe je niet zomaar. Heyo, het vroegere Idee Kids en Kriebels & Kuren, heeft bijvoorbeeld meer dan 20 jaar ervaring in vakantiekampen. Weet dus dat de monitoren goed voor je kind zorgen.

  • Vraag jezelf waarom je bepaalde gevoelens van verlatingsangst ervaart. Worstel je met iets uit je eigen verleden? Of laat je de controle niet graag los? Erover praten helpt. Via het online platform BloomUp is er altijd iemand om je hart even bij te luchten.

  • Geniet van de rust én van de avondmomenten. Als ouder heb je tijdens de dag wat meer rust wanneer je kind op vakantiekamp is. Zo kan je ongestoord je werk of andere taken afwerken en ook eens een keertje genieten van de me-time. ’s Avonds kan je de tijd die je samen met je kind hebt, volledig aan hem/haar besteden, zonder al te veel afleiding. Van quality time gesproken …

Deel dit artikel

Verder lezen

Expert

Interview met een kinderverzorgster

Dana is kinderverzorgster bij kinderdagverblijf Boskabouter in Melle en zorgt samen met haar collega’s dagelijks voor zo’n 21 kinderen die tussen de 2 maanden en 2,5 jaar oud zijn. Zij vond 5 jaar geleden haar roeping in het verzorgen van de allerkleinsten. Kinderverzorgster, wat houdt dat eigenlijk in? Ontdek hier alles over dit buitengewoon beroep.

Blog

Kinderopvang, wanneer start je de zoektocht?

In sommige steden is de zoektocht naar een plekje voor je oogappel niet evident. Want je wil uiteraard een kinderdagverblijf of onthaalouder waar jij je als ouder goed bij voelt. Wanneer kan je op zoek gaan naar een kinderdagverblijf of onthaalouder?

Blog

Waarom de eerste 1000 dagen van jouw kind zo cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling

De eerste 1000 dagen van een kind, zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. Hoe Helan die eerste 1000 dagen ondersteunt, vroegen we aan Lisa Degreve, pedagogisch coördinator bij Helan Kinderopvang.

Blog

Borstvoeding in de crèche. Over de zachte start van ons zoontje

In september vorig jaar werden mijn man en ik trotse ouders van een derde kindje, Otto. Na vijf maanden dicht bij ons, zou Otto in maart starten bij Wonderwijs, de crèche waar ook onze twee andere kindjes liefdevol werden opgevangen. Ik vertel je graag hoe dat ging.