Borstvoeding in de crèche. Over de zachte start van ons zoontje
Maaike, mama van Otto
In september vorig jaar werden mijn man en ik trotse ouders van een derde kindje, Otto. Na vijf maanden dicht bij ons, zou Otto in maart starten bij Wonderwijs, de crèche waar ook onze twee andere kindjes liefdevol werden opgevangen. Ik vertel je graag hoe dat ging.
In een ideale wereld sliep Otto tegen maart vlot zelfstandig in, dronk hij een (afgekolfde) fles en was ik helemaal klaar om hem die eerste blauwe maandag in de handen van Kim, Catherine, Fruzsina en Annelies achter te laten. Maar Otto is naast een goedlachs en nieuwsgierig ukje ook een baby die hardnekkig flessen weigert en slapen maar overbodig vindt.
Borstvoeding op de crèche
Toen ik op zijn wendag voorzichtig liet vallen dat het ‘nog wat zoeken was’ met voeding en slapen, reageerden de kinderbegeleiders van Helan Kinderopvang begripvol. Ze stelden voor dat ze zelf eerst een flesje zouden proberen. Lukte dat niet, dan stuurden ze een smsje zodat ik zelf borstvoeding kon komen geven. Dat hebben we enkele weken gedaan.
Het is natuurlijk niet evident om twee keer per dag het werk neer te leggen, maar dat is niet anders met kolven. En ik vond die borstvoedingspauzes wel iets hebben. Even een frisse neus, knuffelen met mijn baby in een gemakkelijke zetel, een kort babbeltje met de verzorgsters en altijd een ontvangstcomité van lieve, nieuwsgierige peuters. Na 10 minuten kon ik opnieuw aan het werk, wetende dat Otto getroost en gevoed opnieuw op de speelmat zat.
Geduld loont
Twee maanden later duwt Otto de flesjes nog steeds weg, maar drinkt hij in Wonderwijs zijn afgekolfde melk gewoon uit een bekertje na zijn patatjes. Dat hebben we samen, met het nodige geduld van de verzorgsters, zo opgebouwd. Otto sluipt rond, reageert op de andere kindjes en is duidelijk gelukkig in Wonderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat zijn zachte start daar alles mee te maken heeft.
Borstvoedingsverlof?
Deel dit artikel
Tags
Baby KinderopvangVerder lezen
Interview met een kinderverzorgster
Dana is kinderverzorgster bij kinderdagverblijf Boskabouter in Melle en zorgt samen met haar collega’s dagelijks voor zo’n 21 kinderen die tussen de 2 maanden en 2,5 jaar oud zijn. Zij vond 5 jaar geleden haar roeping in het verzorgen van de allerkleinsten. Kinderverzorgster, wat houdt dat eigenlijk in? Ontdek hier alles over dit buitengewoon beroep.
Kinderopvang, wanneer start je de zoektocht?
In sommige steden is de zoektocht naar een plekje voor je oogappel niet evident. Want je wil uiteraard een kinderdagverblijf of onthaalouder waar jij je als ouder goed bij voelt. Wanneer kan je op zoek gaan naar een kinderdagverblijf of onthaalouder?
Waarom de eerste 1000 dagen van jouw kind zo cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling
De eerste 1000 dagen van een kind, zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. Hoe Helan die eerste 1000 dagen ondersteunt, vroegen we aan Lisa Degreve, pedagogisch coördinator bij Helan Kinderopvang.
Zo bouw jij een community rond je kind
Het is een oud Afrikaans gezegde: “it takes a village to raise a child”. Het komt erop neer dat je een kind niet alleen grootbrengt.