Blog

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een ervaring om naar uit te kijken, maar voordat je vertrekt zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Wat doe je bijvoorbeeld met je ziekteverzekering? Moet je een ziekteverzekering afsluiten in het land waar je studeert of ben je tijdens je studie in het buitenland ook verzekerd met je Belgische verzekering?

Dit zijn belangrijke vragen om bij stil te staan, want anders kom je misschien voor een onaangename financiële verrassing te staan tijdens je studie in het buitenland. Hieronder lees je daarom wat je juist moet doen met je ziekteverzekering als je in het buitenland gaat studeren.

Contacteer je ziekenfonds

Ga je in het buitenland studeren? Dan neem je voor je vertrekt best contact op met het ziekenfonds van je ouders of dat van jezelf als je ouder bent dan 25 jaar. Zij zullen je kunnen vertellen of je ziekteverzekering ook geldig is tijdens je studie in het buitenland en welke stappen je juist moet ondernemen. Wat je terugbetaald krijgt is onder andere afhankelijk van de duur van je studie, het land waar je naartoe gaat en je leeftijd. Over het algemeen kan je uitgaan van de volgende richtlijnen:

Je gaat studeren binnen de EER of in Zwitserland

Onder de EER vallen alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Ga je in een van deze landen of in Zwitserland studeren? Dan is je ziekteverzekering ook daar geldig. Je hebt dan enkel een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) nodig. Je kan deze kaart gratis downloaden via Mijn Helan. Doe dit wel minstens twee weken voor je vertrek.

De EZVK bewijst dat je in orde bent met je wettelijke ziekteverzekering en op vertoon van deze kaart kunnen je medische zorgen in het buitenland vergoed worden door je Belgische ziekteverzekering. Heb je tijdens je studie in het buitenland medische zorg nodig? Bel dan altijd eerst even met Mediphone Assist, de reisbijstandscentrale van Helan.

Je gaat studeren buiten de EER

Ga je studeren buiten de EER of Zwitserland? Dan is je EZVK niet geldig. In dit geval is het belangrijk om te controleren of België een overeenkomst heeft met dit land op het vlak van de ziekteverzekering.

Landen waar België een overeenkomst mee heeft

Met sommige landen heeft België een akkoord gesloten op het vlak van de ziekteverzekering. Het gaat om de landen:

  • Algerije
  • Marokko
  • Tunesië
  • Turkije
  • De landen van ex-Joegoslavië

Ga je studeren in een van deze landen? Dan heb je een specifiek document van je ziekenfonds nodig, dat je vóór je vertrek moet aanvragen. Met dit document geniet je terugbetalingen van je medische zorg, maar slechts gedurende een bepaalde periode (variërend van 45 dagen tot 3 maanden). De reglementering van het land waar je studeert is hier van toepassing en de terugbetalingstarieven verschillen per land. Controleer dit dus goed voor je vertrekt en sluit eventueel een extra reisbijstandsverzekering af.

Landen waar België geen overeenkomst mee heeft

Volgens de Belgische wet krijg je in een land waar België geen overeenkomst mee heeft enkel een terugbetaling van dringende en onvoorziene medische kosten. Je Belgische ziekenfonds betaalt bovendien slechts een deel van deze dringende medische onkosten terug, op basis van Belgische tarieven.

Ga je studeren in een land als de VS, Canada, Zuid-Afrika of Japan? Dan sluit je dus best nog een extra reisbijstandsverzekering af met een goede dekking. Een dagverblijf in een Amerikaans ziekenhuis kost al snel 5.000 euro en daar krijg je maar een klein deel van terug!

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in ons e-book.

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? 

Ontdek wat Helan voor je kan doen

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Lees hier meer over..

Blog

De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur

Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.

buitenspelen
Blog

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van je kind

De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook. Hop, naar buiten dus!

Blog

Hoe regel je het ziekenfondsdossier van je kinderen bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is ingrijpend en brengt veel papierwerk met zich mee. Je administratie en het ziekenfondsdossier van jou en je kinderen moeten worden aangepast. Lees hier meer...