Blog

Regulatie en co-regulatie, wat is dat nu eigenlijk?

Geschreven door Shauni

Pedagogisch coach bij Helan Kinderopvang

Ik neem je graag mee in het thema ‘reguleren en co-reguleren’. Het zijn woorden die ons tegenwoordig nogal rond de oren vliegen en waar we bij Helan Kinderopvang op willen inzetten en verduidelijken wat het belang hier nu eigenlijk écht van is.

Wat is regulatie?

We beginnen bij het begin: reguleren! Als volwassene heb je het vermogen om emoties en gedrag te reguleren. Doorheen het leven heb je geleerd hoe je kan reageren op situaties en om je eigen behoeftes te vervullen. Kort gezegd: alles wat je doet om je lichaam terug in balans te krijgen.

Wanneer je honger hebt, neem je iets om te eten. Wanneer je moe bent, ga je slapen,… Met andere woorden: er gebeurt iets en jij weet of hebt geleerd wat je ermee moet doen. Je hebt voor dergelijke zaken een eigen manier gevonden om je behoeftes te vervullen of aan te pakken. Het zou nogal gek zijn moest je als volwassen persoon elke keer beginnen huilen als je honger krijgt. 

Hoe werkt co-regulatie?

Voor kinderen is alles nieuw, zij voelen en ervaren heel veel. Zij zijn zelf nog niet in de mogelijkheid om zichzelf te reguleren, al hebben sommige kinderen wel al een manier gevonden om dit te doen. Denk maar aan het vragen van hun tut of knuffel.

Jonge kinderen leren zichzelf reguleren, in verbinding met volwassenen. Hier spreken we dan over co-regulatie.

Jouw kind(eren) hebben je nodig om gereguleerd te worden. Dat wil zeggen dat wij de mentale ruimte hebben om in te schatten wat zij van ons nodig hebben om zo aan de behoeftes en emoties tegemoet te kunnen komen.

Een baby die weent en jij die zegt, je zal wel honger hebben en een flesje geeft, is een voorbeeld van co-regulatie. Een peuter die boos op een stoel zit en jij die ernaast gaat zitten en daar taal aan geeft waarna hij rustig terug verder kan gaan spelen, is hier ook een voorbeeld van.

Dankzij co-regulatie bied je een kind de veiligheid die zij nodig hebben om hun emotie toe te laten en te begrijpen. Ook zorgt het voor extra zelfvertrouwen. Want wanneer een kind opnieuw gereguleerd is, is er opnieuw ruimte om te ontdekken, op te gaan in spel en zich zelfstandig voelen. Kinderen voelen zich opnieuw gezien. 

Dit alles klinkt natuurlijk heel logisch en vanzelfsprekend, maar er is een addertje… Wanneer je als volwassene wil co-reguleren, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je zelf eerst gereguleerd bent.

Je eigen triggers onder ogen komen, behoeftes herkennen en deze voor jezelf vervullen is dus een must! Vergeet dus niet om zelf soms ook te vertragen, te verzachten en even op adem te komen. 

Hoe zit dat bij Helan Kinderopvang

Bij Helan Kinderopvang werken we met een waardenboom. Het waardenblaadje ‘ik leer wat mag en niet mag’ werd in een nieuw jasje gestopt en kreeg de naam ‘ik ontdek liefdevol wat mag en niet mag’. We hebben hiervoor gekozen omdat we samen met het kind, in verbinding, willen leren en ontdekken.

Soms lukt die regulatie niet helemaal en is daar plots de gevreesde driftbui.

Zo ga je ermee om

Deel dit artikel

Verder lezen

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang bieden we een kindvriendelijke, stimulerende en warme omgeving. Duurzaamheid is een van onze belangrijke waarden. Lees hier meer!

Blog

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad kun je ook eenvoudig binnen maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen deden ze dit met diverse materialen. Lees hier meer...

Blog

Buitenspeelhelden bij Helan Kinderopvang

Buiten regent het vitamientjes. En bij Helan kinderopvangen dansen we in de regen. En ja hoor, dat mag je letterlijk nemen!