Hoe ga je met driftbuien om?
Abigail
Teamleider bij Helan Kinderopvang
Wat is dat met die driftbuien? Van waar komen ze? Hebben alle kinderen er last van? Reageer je hier als ouder goed op of zijn er dingen die je beter anders aanpakt? Abigail, teamleader bij Helan Kinderopvang, geeft je tips voor wanneer je kleine telg zich nog eens van zijn of haar beste kant laat zien.
Abigail: “Het gezegde “it takes a village to raise a child” klinkt je vast bekend in de oren. Ik weet niet hoe dit bij jou zit, maar hier komt de eerste driftbui meestal op maandagochtend al aan. Wanneer ik nog geen koffie gedronken heb en mijn dochter voor de 3e keer over de vloer rolt. Deze keer omdat ze andere schoenen wil aandoen dan de schoenen die ik voorstel. Hoe zit het met die village ? Bel ik hen op? Dien ik ergens een aanvraag in? Komen ze net als superhelden wanneer je ze nodig hebt? Want dan mogen ze nu ingrijpen.”
Wat zijn driftbuien?
Driftbuien horen eigenlijk bij de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze manifesteren zich meestal tussen de leeftijd van 1,5 en 3 jaar. Je kind heeft nog niet voldoende woordenschat om zijn of haar emoties onder woorden te brengen. De jonge hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en zelfregulatie staat nog niet op punt. Bovendien heeft je kind net ontdekt dat hij/zij een eigen mening heeft (en je kind is niet bang om die te gebruiken). Wanneer de dingen dan niet helemaal gaan zoals je kleine spruit dat voor ogen heeft, treedt er een immens gevoel van machteloosheid op.
Dat is wat jij ziet wanneer je mini in de keuken, naast de eettafel, tijdens brunch met vrienden of in de rayon van de supermarkt bij de koekjes en ander lekkers (na een lange werk/crèche dag) over de vloer begint te rollen.
Weet dus dat je kind er niet bewust voor kiest om alle aandacht op jou en je manier van opvoeden te vestigen. Je kind kan er simpelweg niet aan doen.
Hoe pak je driftbuien aan?
Driftbuien voorkomen:
Hoe zit het met die village ? Bel ik hen op? Dien ik ergens een aanvraag in? Komen ze net als superhelden wanneer je ze nodig hebt? Want dan mogen ze nu ingrijpen.
Hoe met driftbuien omgaan:
Wat schuilt er achter dat gedrag? Is het honger of vermoeidheid? Voelt je kindje zich niet goed? Hebben jullie elkaar al even moeten missen? Dit gedrag vertelt je veel over hoe je kindje zich op dat moment voelt. Boosheid is een secundaire emotie. Dit betekent dat er altijd een andere emotie achter de boosheid schuil gaat, zoals angst, verdriet of gemis. Aletha Solter, grondlegster van de opvoedingsfilosofie Aware Parenting of bewust opvoeden, noemt dit het broken cookie-fenomeen. Als je deze achterliggende gevoelens kan zien, benoem en erken deze dan. Door taal te geven aan wat er speelt.
Abilgail: “Een 'broken cookie' is een metafoor voor die laatste druppel die de emmer van je kind doet overlopen. Het beschrijft de overweldigende ontlading van een kind dat na school een koekje vraagt en ontdekt dat het koekje gebroken is.”
Niet elk kind heeft evenveel temperament in zich. Dus niet alle kinderen vertonen evenveel driftbuien. Laat je dus zeker niet gek maken als het kindje van je beste vrienden dit bijna nooit doet en jij zelf hier dagelijks mee geconfronteerd wordt. Het is sowieso een fase. Net als alle andere fases gaat ook deze voorbij. Maak je je op één of andere manier toch zorgen over de frequentie of manier waarop? Leg je oor eens te luister bij specialisten.
Lees/luister/volgtips
Volg:
Lees:
Luister:
Veilig onderweg
In de webshop van Helan Zorgwinkel vind je alles wat je nodig hebt voor een veilige fietsrit.
Deel dit artikel
Tags
Kinderopvang OpvoedingVerder lezen
Mijn kind bijt, wat nu?
Kinderen die bijten bezorgen ons zorgen. Te horen krijgen dat jouw kind is gebeten of heeft gebeten is helemaal niet fijn en kan verschillende emoties losmaken. Het bijtgedrag vraagt een investering, er is geen quick fix. Je kan wel grenzen bieden, samen onderzoeken en begeleiden. Pedagogisch coach Marthe vertelt hoe ze dat bij Helan Kinderopvang aanpakken.
Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind
Boeken en baby’s, een goed idee? Natuurlijk wel! Voorlezen aan jonge kinderen heeft tal van positieve effecten op de emotionele, cognitieve én sociale ontwikkeling. Maar, hoe begin je daar nu aan?
Zelfstandige peuters, blije peuters
De sleutel tot een gelukkige peuter, is een zelfstandige peuter. Al is het voor jou als ouder vaak eerder een lesje in loslaten.
Wanneer is het eigenlijk net genoeg?
Hoeveel prikkels zijn genoeg voor je kind? Dit artikel verkent onder- en overprikkeling en hoe je als ouder kan helpen bij de juiste balans.