Obesitas bij kinderen: wat kan je doen?
Wereldwijd heeft 1 op de 8 mensen obesitas. Dat blijkt uit een grote studie waaraan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft meegewerkt. Bij volwassenen gaat het om meer dan een verdubbeling ten opzichte van 30 jaar geleden. Maar ook bij kinderen en tieners komt obesitas steeds vaker voor. Wereldwijd gaat het daar zelfs om een verviervoudiging. Hoe komt dat? En kan je daar iets tegen doen?
In België kampt zo’n 8% van de kinderen met obesitas. In 2018 was dat nog 5,8%. De cijfers blijven ook bij ons jaar na jaar stijgen.
Hoe ontstaat overgewicht?
Net als voor volwassenen, is het voor kinderen belangrijk om voldoende te bewegen en evenwichtig te eten. Wanneer kinderen systematisch te ongezond eten en daarbovenop weinig bewegen, ontstaat er overgewicht.
Meer dan 60 procent van hen zal als volwassene obees zijn als er niks aan gedaan wordt. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd een evenwichtige levensstijl mee te krijgen.
Overgewicht en obesitas worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil:
Een van de grootste redenen voor de stijgende cijfers is onze levensstijl. Vroeger speelden kinderen heel veel buiten, maar tegenwoordig zijn schermen veel interessanter. Een beperkte schermtijd voor kinderen is dus niet alleen belangrijk voor de ogen, maar ook voor hun algemene gezondheid.
De gevaren van obesitas bij kinderen
Ook op jonge leeftijd zijn er gevaren aan obesitas. Zo is er meer kans op:
Daarnaast heeft het ook een invloed op geslachtshormonen. Jongens kunnen later in de puberteit komen, meisjes net vroeger. De menstruatie komt vroeger op gang, of net niet, of heel onregelmatig.
Dat zijn "ver-van-hun-bed"-gevolgen voor jonge kinderen, erkent Katrien Boonen, CLB-verpleegkundige. "Maar ze ervaren wel dat ze sneller moe zijn, kortademig, niet mee kunnen in de turnles, de sportclub, de jeugdbeweging.
We mogen daarnaast de emotionele gevolgen niet onderschatten. Kinderen en jongeren kunnen heel kwetsend zijn op de speelplaats, met schelden en uitsluiten. Maar ook online, op sociale media, gebeurt het, meer verdoken."
Hoe pak je obesitas bij je kind aan?
Het lijkt een beetje voor de hand liggend maar beweging en gezonde voeding zijn essentieel. Je weet dat vaak wel, maar hoe pak je dat in de praktijk aan?
Gezond Leven geeft handige leidraden mee om zelf aan de slag te gaan:
Bewegingsdriehoek
Wil je gezond leven? Beperk stilzitten en beweeg. Een gezonde mix wisselt zitten, staan en bewegen met elkaar af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek helder weer.
Voor elke leeftijd bestaat aangepast advies. Zo kan jij perfect bekijken hoeveel je baby, peuter, kleuter of tiener moet bewegen om een gezonde levensstijl op te bouwen.
Voedingsdriehoek
Ook gezonde voeding werd door Gezond Leven in een schema gegoten: de befaamde voedingsdriehoek. Zo zie je meteen welke voedingsstoffen je kind nodig heeft en welke je beter beperkt.
Weet je niet goed waar te beginnen? Dan kan voedingsadvies van een diëtist hulp bieden. Voor kinderen met overgewicht tussen 6 en 17 jaar wordt de begeleiding van een diëtist terugbetaald. Je moet daarvoor wel bij een erkende diëtist langsgaan.
Zorgtraject voor kinderen met obesitas
Soms is er meer nodig om obesitas aan te pakken. Zo bestaat er het zorgtraject voor kinderen met obesitas en hun familie.
Dat is zorg die wordt georganiseerd door een Pediatrisch Multidisciplinair Obesitascentrum (PMOC). Hier maakt een zorgverlener een behandelplan op maat van de patiënt, om die zo goed mogelijk te behandelen.
Je kind kan worden doorverwezen voor verdere behandeling door je huisarts of kinderarts of door een arts werkzaam bij het CLB, Kind en Gezin, etc.
Deel dit artikel
Tags
ObesitasVerder lezen
1 op de 2 Belgen heeft overgewicht
Zwaarlijvigheid of obesitas is overal ter wereld een groot probleem voor de gezondheidszorg. Ook in Belgiƫ werpt obesitas steeds meer gewicht in de schaal, vaak door een combinatie van ongezonde voedingsgewoontes en te weinig lichaamsbeweging. Maar liefst 1 op de 2 Belgen heeft overgewicht.
Is koud douchen ook op jouw lijf geschreven?
Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar koud (af)douchen, en blijkbaar levert het straffe fenomeen nogal wat gezondheidsvoordelen op.
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet
Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken
Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.