Expert

Je kind moet een bril dragen. Hoe pak je dat aan?

Je bent met je kind naar de oogarts geweest en nu blijkt dat hij/zij een bril moet dragen. Wat nu? Kinderoogarts Patricia Delbeke vertelt hoe je dat aanpakt.

Probeer als ouder positief te staan tegenover een bril. Veel ouders zien een bril bij hun kind niet zitten, daardoor is de slaagkans op het doordragen van de bril niet zo groot. Een kind voelt dit echt aan. Als je merkt dat de start moeilijk is, bouw dan stap voor stap de draagtijd op.” 

Wanneer? 

“De periode voor de leeftijd van 9 jaar is de meest kritische voor onder andere de ontwikkeling van de ogen. Om de visuele ontwikkeling van je kind zo goed mogelijk te laten verlopen, is het de bedoeling om de bril ‘altijd’ te dragen wanneer dat zo is voorgeschreven. Voor tijdens de zomer kan je daarom ook een zonnebril aanschaffen. De eerste dagen kan je kind zeggen dat het minder ziet met de bril. Dat is normaal - zeker bij verziende kinderen - omdat de ooglens zich moet ontspannen en je kind zich moet aanpassen aan een scherper beeld”.

Wat in de klas? 

“Wanneer dat zo is voorgeschreven, is het ook belangrijk om de bril in de klas te dragen. Dat zijn momenten waarop de ogen veel worden gebruikt. Comfortabel zien met een bril betekent dat je kind minder energie moet stoppen in het kijken en zijn energie in het leren kan steken. Het is de taak van de ouders en leerkrachten om eventueel uitleg te geven aan andere kinderen waarom iemand een bril draagt. Dat kan bijvoorbeeld met een voorleesboek.” 

Boekentips 

  • Ik wil een toverbril - Carla Maia de Almeida
  • Anna en het luie oogje - Kathleen Amant
  • De oogarts - Liesbet Slegers
  • Kapitein Zeno - Inne Vanden Bossche
  • De dag dat… ik een bril moest - Tamara Bos en Alex De Wolf

En tijdens het sporten?

“Bij niet al te hoge sterktes kan de bril afgelaten worden voor sport en spel. Maar als een bril wel nodig is, dan kies je best voor een ‘sportmontuur’. Dat is een flexibel montuur zonder scherpe randjes. Er bestaan trouwens ook zwembrillen op sterkte. Wees wel voorzichtig met trampolines. De kans bestaat dat bij een stoot de brilrand een snijwonde of een blauw oog kan veroorzaken.”

Alice 8 jaar

Ik ben gek op mijn bril, want hij is zo cool

Alice moet een pleister op haar oog, en een bril. 

Het is na een medisch onderzoek in het tweede leerjaar dat de ouders van Alice ontdekken dat ze een zichtprobleem heeft. Daarvoor had ze nooit problemen gehad om het bord in de klas te kunnen lezen of in haar schrift te lezen of schrijven. In haar verslag had de arts van het medisch onderzoek van de school geschreven dat haar zicht met beide ogen goed was, maar dat ze aan haar linkeroog maar 6 op 10 scoorde. Een raadpleging bij de oftalmoloog werd aangeraden. Daar viel al snel een diagnose: het linkeroog van Alice is te lui, het laat het rechteroog zowat al het werk doen. Vóór de leeftijd van 10 jaar zijn dergelijke gezichtsproblemen gemakkelijk bij te sturen met een bril en een pleister over het luie oog...

Pleister met een verhaal 

“Ik werd niet droevig dat ik een bril moest dragen, heel wat kinderen in mijn klas dragen er een. Ik heb er de mooiste mogen uitkiezen en ik ben er fan van, hij is heel cool! Die pleister daarentegen ... vind ik vreselijk. Op de speelplaats vragen er altijd kinderen waarom ik een pleister op mijn oog heb en of ik me pijn gedaan heb. Ik moet het steeds opnieuw uitleggen. Soms verzin ik er wel eens een verhaaltje bij. Als ik loop, komt hij soms los en soms wil ik in mijn oog wrijven, maar vergeet ik dat die pleister in de weg zit.”

Het helpt! 

Alice moet haar bril enkel dragen in de klas of wanneer ze leest of huiswerk maakt. Ze moet hem niet dragen als ze sport, hockey speelt, tijdens de turnles of op de jeugdbeweging. Hetzelfde geldt voor de pleister. Na veel onderhandelingen heeft ze het voor elkaar gekregen dat ze hem slechts een paar uur per dag moet dragen. Ze wordt om de zes maanden opgevolgd door de oftalmoloog en ze heeft al een deel van haar gezichtsvermogen aan haar linkeroog teruggekregen: ze is van 6/10 naar 8/10 gegaan. Wie weet mag ze binnen enkele jaren haar coole bril vaarwel zeggen! 

Als Helan-klant krijg je verschillende voordelen. Bekijk de voorwaarden voor de terugbetaling van brillenglazen.

Deel dit artikel

Tags
Ogen

Verder lezen

Blog

Zet een lui oog weer aan het werk

Een kind met een pleister op één oog heeft waarschijnlijk een lui oog, wat al op jonge leeftijd kan ontstaan door een achterblijvende ontwikkeling. Lees hier meer..

ooglaseren of bril?
Blog

Ooglaseren of toch maar een bril?

Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar is het een goede keuze? We vertellen je wat ooglaseren precies inhoudt.

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril. Lees hier meer over..

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.