Gaming. Wat als het een verslaving wordt?
PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?
Verslavend of verslaafd?
Je kind speelt een videogame en gaat er zodanig in op dat hij weinig merkt van wat er rond hem gebeurt. Zijn dat al de eerste kiemen van een gameverslaving? Zeker niet.
Volgens psychotherapeut Mark Frederickx nemen we het woord ‘gameverslaving’ te snel in de mond. Echte gameverslaafden vormen een hele kleine groep. Het gaat vooral om jongeren met een aanleg voor verslaving, die zichzelf echt verliezen in de spelletjes en daardoor het contact met de werkelijkheid kwijtraken. Denk maar aan jongeren die thuiskomen van school en onmiddellijk naar hun kamer trekken met frisdrank en chips om te gaan gamen.
Frederickx spreekt pas van een verslaving wanneer leeftijdsgebonden taken niet meer worden vervuld: slechte resultaten op school, geen contact meer met vrienden, … De meeste gameverslaafden zijn jongens tussen 16 en 20 jaar. Meisjes houden zich dan weer meer bezig met sociale media.
Wat kun je doen als ouder als je je zorgen maakt?
Vaak weet je als ouder niet waar je kind precies mee bezig is. Als ouder van een gameverslaafde jongere is het in de eerste plaats belangrijk om opnieuw te praten met je kind en interesse te tonen.
Je kunt een aantal eenvoudige vragen stellen over de games die hij/zij speelt. Eventueel kun je zelf ook eens meespelen om je interesse te tonen en te begrijpen wat het precies is dat je kind boeit in het spel. Door te gaan communiceren, kun je meestal weer tot hem/haar doordringen. “De stekker uit de laptop of de spelconsole trekken heeft een averechts effect en wekt zelfs agressie op”, volgens Frederickx.
Voor de jongere zelf is het moeilijkste om opnieuw een sociaal leven op te nemen. Hij/zij leeft grotendeels in een virtuele wereld. Het is heel moeilijk om dan weer met beide voeten in de werkelijkheid te gaan staan. Vaak heeft hij/zij al vele kansen gemist op sociaal vlak en de draad weer oppikken is dan een helse opdracht. Als ouder kun je samen met je kind op zoek gaan naar andere mogelijke sociale activiteiten om het sociaal isolement te doorbreken.
Andere problemen
Sta er misschien ook even bij stil dat er ook andere problemen kunnen spelen zoals bijvoorbeeld depressie, andere verslavingen, … Om te weten of je kind echt een gameverslaving heeft, of er nog andere problemen spelen en hoe je dit best aanpakt, kun je terecht bij een psycholoog of psychotherapeut. Je kunt er ook altijd eerst eens met je huisarts over spreken.
Gezond gamen, het kan!
Vanwege hun verslavende factor kampen videogames met een kwalijke reputatie, toch hebben ze ook heel wat positieve kanten.
“Voor de meeste jongeren hebben videogames zelfs een educatieve waarde. Het is goed voor onder meer de oog-hand coördinatie, multi-tasking, zin voor analyse en ga maar door. Mensen verliezen die positieve elementen van videogames soms uit het oog, en dat is onterecht.” volgens Mark Frederickx.
De positieve kanten van gamen
- Je leert probleemoplossend denken.
- Door te gamen leer je je concentreren en doorzetten.
- Je leert snel beslissingen te nemen en keuzes te maken.
- Games zijn goed voor je ruimtelijk inzicht, oriëntatievermogen en reactiesnelheid.
- Games verbeteren de oog-handcoördinatie door het combineren van bewegen en kijken.
- In een game leer je omgaan met complexe informatiestromen.
- Veel jongeren leren Engels – zowel spreken als lezen – door games te spelen.
- In games met meerdere spelers leer je samenwerken, afspraken maken en andere sociale relaties aangaan.
Alles wat je moet weten over kinderdepressies
Gaat je kind door een moeilijke periode of heeft het last van een depressie? In ons e-book geven we wat meer informatie over kinderdepressies en hoe je ze kan herkennen.
Deel dit artikel
Tags
Opvoeding Tiener VerslavingVerder lezen
Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?
Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Lees hier meer over..
Tieners en cannabis
Je tiener informeren over de risico’s van cannabisgebruik is vandaag geen overbodige luxe. Wat moet je als ouder weten over cannabis? Lees hier meer over..
Hoeveel water moet een kind drinken
Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen maar voelen minder dorst. Help hen dus regelmatig drinken voor goede hydratatie. Lees hier meer..
Hoe sociaal is digitaal?
Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.