Stress tijdens de examens? Zo gaat Kyara ermee om
Juni, dat is examentijd. Terwijl de zon doet verlangen naar andere oorden, zitten vele jongeren met hun hoofd boven de boeken. Alsof dat nog niet erg genoeg is, gaat de examenperiode vaak gepaard met onzekerheid en stress: gaat het wel lukken? Zit ik volgend jaar nog in dezelfde studierichting? Of op dezelfde school? En wat zullen mijn ouders zeggen als de resultaten tegenvallen? Wij gingen op zoek naar een ervaringsdeskundige anno 2022 en vonden die in de persoon van Kyara De Paepe.
Als laatstejaars in het middelbaar weet Kyara inmiddels hoe ze de koe bij de horens moet vatten: “Wat ik altijd doe als het echt niet meer gaat, is alles loslaten en een keer iets ontspannends doen. En daarna lukt het weer veel beter. Of ’s morgens een uurtje vroeger opstaan om nog een keer te herhalen. Dan gaat de leerstof er vaak beter in als het ’s avonds niet meer gaat. Ondertussen weet ik dat zulke oplossingen helpen. Dat geeft me dan toch wel een gerust gevoel.”
Op tijd beginnen
Kyara zit in College ten Doorn in Eeklo. Ze studeert er Gezondheids- en welzijnswetenschappen. “Ik heb die richting oorspronkelijk gekozen omdat ik verpleegkundige wilde worden. Vooral spoedverpleegkundige sprak me aan. Maar door de stages in een woonzorgcentrum en in een kinderdagverblijf heb ik de afgelopen 2 jaar kunnen zien wat belangrijk is om een goede verpleegkundige te zijn. Zo heb ik beseft dat het misschien toch niets voor mij is en nu wil ik volgend jaar heel graag voedings- en dieetkunde gaan studeren aan de Odisee Hogeschool in Gent. Ik ben heel graag bezig met voeding en koken, en ook gezondheid en beweging krijgen een belangrijke plaats in deze opleiding. Dat spreekt me wel aan.”
Maar voor het zover is, moet ze nog even door de zure appel heen bijten van de eindexamens in het middelbaar. Als ancien heeft ze natuurlijk al een paar examenperiodes achter de rug, waardoor ze inmiddels toch wel wat zelfkennis heeft vergaard op dit vlak: “Ik ben iemand die heel onzeker is en altijd denkt dat het niet gaat lukken. Ik heb superveel stress op voorhand. Dat is echt vervelend. Ik studeer dan vaak veel en lang. Voor de examens van juni begin ik al half mei met de voorbereiding van mijn examens, door extra samenvattingen en oefeningen te maken. Er op tijd aan beginnen is een van mijn remedies om de stress aan te kunnen.”
Wat ik altijd doe als het echt niet meer gaat, is alles loslaten en een keer iets ontspannends doen.
“Succes!”
En als Kyara helemaal dreigt te bezwijken onder de leerstof, is er thuis nog altijd die laatste reddingsboei: de mama. “Mama brengt regelmatig iets lekkers naar boven. Dat is een hele steun. Ze is begaan met mijn examens en vraagt ook altijd of het lukt en of ze iets voor mij kan doen. Als ik dan wat onzeker ben, kan het al eens gebeuren dat ze mij ondervraagt. Dat maakt mij vaak rustig op de dag voor het examen. Dan heb ik echt wel de overtuiging dat ik het kan.”
Opvragen lukt natuurlijk niet meer met alle vakken en dus heeft Kyara ook geleidelijk aan moeten leren om haar perfectionistische trekjes wat los te laten. Dat hebben de leerkrachten haar ook al gezegd. Gelukkig is er in Kyara’s klas een heel opbouwende sfeer: “Iedereen helpt elkaar. Wij sturen regelmatig ‘Succes!’ naar elkaar in de klasgroep. Als er iets is dat we niet begrijpen, helpen we elkaar door een keertje met elkaar te bellen en het uit te leggen. We hebben echt een toffe klassfeer. We zijn met 5 jongens en de rest zijn meisjes. Maar iedereen zit mee in de klasgroep. We hebben één groep op Messenger en ééntje op Snapchat. We sturen dagdagelijks berichtjes naar mekaar en die zijn altijd bedoeld om mekaar te helpen of te steunen.”
De gsm wegleggen is niet gemakkelijk, maar zeker als ik weet dat het een belangrijk vak is, leg ik hem in een andere kamer.
Loslaten
Dat brengt ons bij het heikele thema van de smartphone tijdens de examens. Studeren met de gsm ernaast, gaat dat? Voor Kyara is het alvast geen optie. “Tijdens de examens probeer ik mijn gsm zoveel mogelijk in een andere kamer te leggen, zodat ik daar niet te veel door afgeleid word. Of hem toch zeker op stil of op vliegmodus te zetten. Maar hem helemaal wegleggen is niet makkelijk. En om uitleg te vragen is de gsm natuurlijk wel handig. Als ik een vraag van iemand anders zie binnenkomen, bijvoorbeeld over de leerstof of over een deel van de cursus dat niet ingevuld was, reageer ik ook zo snel mogelijk.”
En de gsm is ook noodzakelijk om in contact te blijven met de beste vriendin, Flore, die in dezelfde klas zit en door Kyara “zo’n beetje mijn tweede ik” genoemd wordt. Kyara en Flore spreken tijdens de examenreeks wel eens af in het weekend om iets te gaan drinken, maar voor de rest gebeurt de communicatie via FaceTime. Om elkaar de leerstof uit te leggen en toch ook wel om up-to-date te blijven over de laatste nieuwtjes. Maar dat past helemaal in Kyara’s filosofie: om te ontstressen moet je alles een keertje loslaten, door erover te praten en eens iets ontspannends te doen. En ze voegt dan ook maar al te graag de daad bij het woord.
Ontdek meer tips tegen examenstress.
Deel dit artikel
Tags
Helemaal mens StressVerder lezen
De jeugd onder druk: stress bij jongeren
Stress: niet alleen volwassenen hebben er last van. Waarom ook kinderen en jongeren er vandaag onder lijden, en hoe je daar best mee omgaat, lees je hier..
Hoe kan je je kroost ondersteunen tijdens de examens?
De examens komen eraan, en dat brengt vaak stress mee. Daarom hebben wij de beste tips verzameld om je kind door de examenperiode te helpen. Lees hier meer..
Het zoontje van Yasmine Marchal heeft diabetes type 1
In augustus 2018 kreeg het zoontje van Yasmine de diagnose van diabetes type 1. Haar gezinsleven werd van de ene op de andere dag helemaal door elkaar geschud.
Hoe ga je om met stress en angst? Klinisch psycholoog geeft tips
Koen Lowet, hoofd van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, maakt zich zorgen over de weerslag van stress op onze mentale gezondheid.