buitenspelen
Blog

Buitenspelen doorheen de seizoenen

Geschreven door Lotte en Justine

Teamleiders Helan Kinderopvang

Wist je dat buitenspelen veel meer is dan gewoon plezier maken? Want buiten regent het vitamientjes! Het is een essentieel ingrediënt voor de ontwikkeling van je kind.

Regen, kou of sneeuw? Het is geen reden om niet buiten te spelen. Met aangepaste kledij kunnen je kinderen fijn naar buiten gaan. Dus vergeet zeker je laarzen, handschoenen, poncho’s, paraplu’s,… niet.

Met slecht weer buitenspelen is trouwens erg leerzaam en uitdagend, zo leren je kindjes dat het bij harde wind lastiger is om je evenwicht te houden of dat een bal gooien een stuk moeilijker is als het waait.

Sneeuw? Niets leuker dan een sneeuwpop maken of een heus sneeuwballengevecht. Of als het regent, lekker gaan rennen in de plassen… Laat die wasmachine achteraf maar een keertje extra draaien.

Niets dan positieve effecten

Buiten spelen draagt ook bij tot de sociale ontwikkeling van je kind. Je kind leert anderen kennen en gaat nieuwe relaties aan tijdens zijn spel. Terwijl ze de wereld ontdekken als een echte ontdekkingsreiziger ontwikkelen ze ook een positief zelfbeeld en leren ze samenwerken.

Buiten spelen is een hele verrijking voor het kind, er gaat een wonderlijke wereld voor hen open waarbij ze worden uitgedaagd op zintuigelijk vlak. Van het voelen van het gras tussen hun teentjes naar het ontdekken van alle kleurrijke bloemen.

En vergeet natuurlijk de allerkleinsten niet, ook baby’s kunnen deelnemen aan buitenspelen. Ze voelen de wind op hun wangetjes, horen de vogeltjes fluiten en kunnen de zon zien schijnen. Natuurlijk zonlicht is trouwens ook erg belangrijk voor de productie van vitamine D. Deze vitamine is essentieel bij de ontwikkeling van je allerkleinsten. 

Buiten bewegen

Buiten spelen is bewegen. En beweging is natuurlijk goed voor onze gezondheid: het bevordert een evenwichtige groei, het voorkomt overgewicht en verlaagt het stresslevel. Bij lagere schoolkinderen is het trouwens bewezen dat buitenspelen hun leerprestaties verhoogt. Bij buitenspelen worden de kinderen ook motorisch uitgedaagd: boomstronken om over te klimmen, takken om over te springen, kastanjes om te verzamelen, ... Door zoveel natuurelementen te ontdekken zullen ze ongetwijfeld ook hun creativiteit kwijt kunnen. De kastanjes worden centjes waarmee ze een zandtaartje kopen, met stokken bouw je een heus kamp, boomstronken worden huizen, … Je zal zien dat jouw kind zich amuseert met kosteloos materiaal recht uit de natuur. 

Meer dan je tuin alleen

Als we denken aan buitenspelen, dan denken we meestal aan het spelen in de tuin. Er zijn zo veel meer plaatsen waar kinderen kunnen buiten spelen zoals op straat, op het plein in de buurt, op de sportvelden die vrij toegankelijk zijn, in parken, ... De reden waarom kinderen het vaakst in eigen tuin spelen komt door  het toezicht en de begeleidingstijd van ons, de ouder. Op straat spelen of naar een park gaan vraagt extra begeleiding. Tijd die we soms in niet vinden. Maar spelen in een andere omgeving brengt nieuwe voordelen met zich mee. Kinderen leren veilig bewegen in het verkeer of leren omgaan met andere kinderen die op dezelfde plaats komen spelen. Dus laten we meer samen naar buiten gaan! Het is niet alleen goed voor de gezondheid maar het creëert ook onvergetelijke avonturen!

Wist je dat?

  • Er heel wat misvatting ontstaat rond buiten spelen en ziek worden? Er wordt vaak gedacht dat kinderen ziek worden omdat ze buiten spelen in kouder weer. Dat is dus niet de hoofdreden tot ziek worden. De kinderen komen tijdens het buiten spelen in contact met (ongevaarlijke) microben die hun immuunsysteem net helpen sterker te maken. Door buiten te spelen worden ze dus net beter beschermd tegen ziektes.
  • We in de opvanginitiatieven regelmatig ramen open zetten zodat er frisse lucht kan binnen komen en ziekte bacteriën naar buiten kunnen gaan? Op deze manier willen we de kinderen net behoeden tegen het ziek worden.
  • Het buiten spelen een gratis activiteit kan zijn? - Kinderen na het buiten spelen rustiger zijn?
  • Ook al is het kort, buitenspelen de kinderen blij maakt?

Onze buitenspeeltips

  • Neem een doosje mee zodat je op zoek kan gaan naar kriebelbeestjes.
  • Maak een blotevoetenpad en laat ze dingen ontdekken met hun voeten. Ook de allerkleinsten kunnen met hun knieën ontdekken en voelen.
  • Groene vingers? Betrek de kinderen in het onderhouden van je moestuin! 

Deel dit artikel

Verder lezen

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang bieden we een kindvriendelijke, stimulerende en warme omgeving. Duurzaamheid is een van onze belangrijke waarden. Lees hier meer!

Blog

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad kun je ook eenvoudig binnen maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen deden ze dit met diverse materialen. Lees hier meer...

Blog

Buitenspeelhelden bij Helan Kinderopvang

Buiten regent het vitamientjes. En bij Helan kinderopvangen dansen we in de regen. En ja hoor, dat mag je letterlijk nemen!