Blog

Hoe ga je om met een huilbaby?

De weken en maanden na de geboorte van je baby zijn erg hectisch. Wanneer jouw kind veel huilt, maakt dat het heel wat zwaarder. Een vroedvrouw of kraamverzorgster heeft gelukkig heel wat ervaring om jou en je huilbaby te begeleiden. Helan Kraamzorg geeft alvast enkele tips.

Waarom huilt je baby zoveel?

Elke baby huilt. Het is de enige manier waarop je baby met jou kan communiceren. De standaard huiltjes bij honger en vermoeidheid herken je wellicht wel. Maar soms weet je de reden van een stevige huilbui niet meteen.

Een huilbui kan heel wat oorzaken hebben:

  • Krampjes. Zuigelingen kunnen na fles- of borstvoeding last hebben van buikkrampen. Je kan het je baby al makkelijker maken door bijvoorbeeld zacht het buikje te masseren. Of leg je baby met zijn/haar buik op je onderarm en wieg zachtjes heen en weer. Dit neemt de druk weg en zorgt voor een ontspannen momentje.
  • Een medische reden die niet meteen duidelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verborgen reflux, zal je kind bij pijn beginnen te huilen.
  • Een koemelkallergie. Geef je borstvoeding, probeer zoveel mogelijk koemelkproducten te mijden in je voeding. Krijgt jouw baby de fles, dan kies je best voor alternatieve kunstvoeding.
  • Het karakter van jouw baby speelt ook een rol. Is je kind bijvoorbeeld erg gevoelig aan drukte? Vermijd dan zoveel mogelijk drukke plaatsen en beperk het bezoek bij je thuis. Zorg voor een rustige plek in huis voor je baby.
  • Wie weet heeft je kind een emotioneel of lichamelijk geboortetrauma opgelopen. De bevalling kan te traag verlopen zijn, of net te snel. Zuignappen zijn ook vaak traumatiserend voor een baby. Een sessie bij de osteopaat kan hier misschien heil brengen.
  • Het gedrag van de ouders kan ook een bepalende factor zijn. Wanneer je als mama oververmoeid bent en je niet lekker in je vel voelt, voelt je baby dit aan. Die laat dit dan merken door te huilen. 

Wanneer heb je een huilbaby?

Als je baby gedurende 3 weken minstens 3 dagen per week 3 uur per dag weent, spreken we van een huilbaby. 

Je hebt een huilbaby, wat nu?

Zoek op tijd hulp:

  • Laat je begeleiden door een kinderarts, die vindt mogelijk een medische reden voor het overmatige huilen.
  • Een vroedvrouw kan ondersteuning bieden en tips geven. Je hebt recht op maximaal 12 bezoekjes van de vroedvrouw.
  • Schakel kraamzorg in. Een kraamverzorgster kan je heel wat uit handen nemen zodat jij aan je vermoeidheid kan werken en niet alles alleen hoeft te doen.

Het kan handig zijn om een huildagboek bij te houden. Op die manier ontdek je misschien een regelmaat in het huilgedrag van je baby. Het kan helpen om de oorzaak te achterhalen.

Tips om met een huilbaby om te gaan

Elk kind vraagt een eigen aanpak, je kan niet zomaar dé oplossing vinden. Onderstaande tips kunnen je wel helpen:

  • Geef je kind alle aandacht en neem hem/haar vast wanneer het nodig is. Een baby herkent pas rond de leeftijd van vier maanden oorzaak en gevolg. Voor die leeftijd kan je je baby dus niet verwennen. Wil je baby heel de tijd bij je zijn? Probeer eens een draagdoek of -zak. Zo ligt je kleintje heerlijk dicht tegen je aan en kan jij ondertussen andere dingen doen.
  • Zorg voor structuur, zoals een ritueeltje bij het slapengaan. Dat helpt je baby ook ineens om een goed slaappatroon te ontwikkelen.
  • Durf even afstand te nemen. Als je voelt dat het je allemaal te veel wordt, is het belangrijk om een time-out te nemen. Leg je baby op een veilige plek, zoals in de wieg, en bekom een vijftal minuten in een andere kamer. 

Aarzel niet om hulp te vragen wanneer het even niet meer lukt. Laat je baby bijvoorbeeld eens bij de grootouders logeren zodat jij en je partner een nacht kunnen slapen. Of vraag iemand om voor jou te koken zodat jij het eens niet moet doen.

Vrienden en familie nemen maar al te graag je baby even vast. Maar daarmee ben jij niet altijd geholpen want je baby knuffelen doe je wellicht zelf ook graag. De afwas, was of schoonmaak daarentegen... 

Schakel Helan Kraamzorg in

Van 1 maand voor tot 3 maand na de bevalling komt een professioneel kraamverzorgende bij je langs. Hij of zij ondersteunt je met verzorgende en huishoudelijke taken. Je doet een beroep op je kraamzorg voor:

  • ondersteuning en tips rond voeding en babyverzorging
  • je eigen rustmomentjes
  • lichte huishoudelijke taken, zoals stofzuigen, strijken en koken

Vraag kraamzorg aan

 

Korting op je baby-uitzet

Als Helan-klant krijg je 50% korting op babyspullen bij Helan Zorgwinkel.
 

Tips & nuttige info

In onze zwangerschapsnieuwsbrieven geven we je handige tips & nuttige info tot je kindje 2,5 jaar oud is.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Verder lezen

kraamverzorgster met baby in armen
Blog

Kraamzorg: is dat nodig?

Wanneer je een kindje krijgt, staat je wereld even op z’n kop. Daarom kan je tijdens deze periode gebruik maken van kraamzorg die aan huis komt om jou in deze eerste periode te ondersteunen.

Bevalling inleiden
Blog

De bevalling inleiden: wat houdt dat in?

Kan je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? En wat mag je verwachten als je naar het ziekenhuis gaat voor het inleiden van je bevalling?

Blog

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.

Blog

Hoe maak je duurzame keuzes voor je baby? 10 tips

Van wasbare of ecologische luiers tot milieuvriendelijke verzorgingsproducten. We geven je enkele tips om duurzame keuzes te maken voor jouw baby.