borst- of flesvoeding
Blog

Is borstvoeding beter dan flesvoeding?

Borstvoeding of flesvoeding? Het lijkt soms de enige vraag waarmee je als mama in spe geconfronteerd wordt. En wat je ook kiest, iedereen heeft er een mening over. Maar is borstvoeding nu écht beter?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) promoot exclusief borstvoeding tot de leeftijd van 6 maanden en voortzetting van borstvoeding tot de leeftijd van 2 jaar of langer. Alle bronnen bevestigen dat borstvoeding nog steeds de beste start voor je kindje is.

Toch hoef je je als mama niet slecht te voelen als je voor flesvoeding gaat. Integendeel. Flesvoeding bevat vandaag de dag alle nodige voedingsstoffen voor je baby. Maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol.

Waarom voor borstvoeding kiezen?

Moedermelk is de meest natuurlijke voeding die je jouw kindje kan aanbieden. Daarom wordt borstvoeding overal ter wereld aanbevolen. Bovendien bevat jouw melk een natuurlijke bescherming tegen infecties.

Twijfel je? Deze 7 extra redenen helpen je misschien bij je keuze:

  1. Borstvoeding komt tegemoet aan zowel de nutritionele als emotionele behoeftes van je kindje.
     
  2. Moedermelk is uniek in zijn samenstelling en de meest volledige, perfect uitgebalanceerde voeding voor je baby.
     
  3. Borstvoeding is altijd klaar voor gebruik en op de juiste temperatuur. Je hebt geen flesjes, doseerpotjes en andere attributen nodig.
     
  4. Moedermelk is veel makkelijker te verteren dan kunstvoeding.
     
  5. Moedermelk kost niks!
     
  6. Borstvoeding is milieuvriendelijker: het genereert minder afval dan flesvoeding.
     
  7. Borstvoeding kan ervoor zorgen dat je kindje later meer lust omdat je baby verschillende smaken gewend is.

Goede begeleiding is belangrijk

Borstvoeding geven is helaas niet enkel rozengeur en maneschijn. De start kan pijnlijk of onwennig zijn en ook borstontstekingen of tepelkloven zijn geen pretje. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van.

Borstvoeding geven vraagt veel van je lichaam. Zorg daarom voor voldoende rust en laat je goed begeleiden. Dat kan door een lactatiedeskundige of je vroedvrouw. Wist je dat je ook een terugbetaling krijgt voor borstvoedingsadvies van je vroedvrouw? 

Weet dat borstvoeding niet altijd vanzelf lukt. Niet voor jou, maar ook niet altijd voor je baby. Ook al is het een natuurlijke reflex bij je baby om jouw borst te zoeken, juist aanhappen is geen evidentie. Wees dus zeker niet ontmoedigd als het niet meteen lukt.

Met de juiste begeleiding lukt het je zeker. Laat je ook niet afschrikken door fabels als ‘je produceert te weinig melk’ want dat komt in de praktijk amper voor. Je lichaam moet gewoon nog leren. En dat vraagt soms wat tijd.

Tip: krijg 30% korting op borstkolven in de Helan Zorgwinkel

Waarom voor flesvoeding kiezen?

Er zijn heel wat redenen om toch voor flesvoeding te kiezen. Sommige mama’s vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat hun partner ook eens een voeding kan geven. Zo is je baby niet altijd afhankelijk van jou om eten te krijgen. Je partner kan het zelf ook heel graag willen om op die manier een band met jullie kleintje op te bouwen. Uiteraard zijn er verschillende manieren om een band te creëren, maar zo’n voedingsmoment kan voor jullie erg belangrijk zijn.

Als je je baby kunstvoeding geeft, weet je ook precies hoeveel je baby drinkt. Dat is handig om de groei van je kindje op te volgen. Weet wel dat je je daar geen zorgen om moet maken zolang je kindje goed blijft ontwikkelen en groeien. Je kinderarts en/of Kind & Gezin volgt dit mee op.

Lichamelijk is het minder belastend. Je krijgt geen last van tepelkloven of andere onprettige zaken. Daardoor hou je flesvoeding makkelijk vol. Je kan ook makkelijker een dagje weg of weer aan het werk. Bij borstvoeding moet je extra kolven om die voedingsmomenten te overbruggen en dat is niet altijd even makkelijk.

Ook jouw mentale gezondheid is een belangrijke factor. Het prille ouderschap valt namelijk niet te onderschatten. Als borstvoeding dan niet erg vlot loopt, kan je je als mama snel gefaald voelen. Terwijl dat helemaal nergens voor nodig is! Zorg voor jezelf en stap over op flesvoeding als dat je mentale gezondheid ten goede komt. Een blije mama is de beste mama voor je kindje. Of je nu borst- of flesvoeding geeft.

Weloverwogen keuze

Kies je voor borstvoeding? Dan is elke druppel gewonnen. Maar ook als je ervoor kiest om van in het begin flesvoeding te geven, is dat een goede keuze. Het allerbelangrijkste is dat je een keuze maakt waar jullie als ouders volledig achter staan. Dan maakt het niet uit wie daar een andere mening over heeft.

In beide gevallen heeft de Helan Zorgwinkel kwalitatieve producten op maat in het aanbod. En als Helan-klant krijg je altijd 10% korting.

Zo overleef je de eerste maanden met een pasgeboren baby

Ben je zwanger of ben je net bevallen? Jammer genoeg komt zo'n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg met advies en tips.

Korting op je baby-uitzet

Als Helan-klant krijg je 50% korting op babyspullen bij Helan Zorgwinkel.

Webinar borstvoeding geven

Krijg een antwoord op de meest gestelde vragen rond borstvoeding geven van vroedvrouw Elisabeth en klantenadviseur Stéphanie tijdens het webinar 'Borstvoeding: van aanhappen tot zuigflesjes'.

Herbekijk het webinar

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?

Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.

kraamverzorgster met baby in armen
Blog

Kraamzorg: is dat nodig?

Wanneer je een kindje krijgt, staat je wereld even op z’n kop. Daarom kan je tijdens deze periode gebruik maken van kraamzorg die aan huis komt om jou in deze eerste periode te ondersteunen.

Bevalling inleiden
Blog

De bevalling inleiden: wat houdt dat in?

Kan je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? En wat mag je verwachten als je naar het ziekenhuis gaat voor het inleiden van je bevalling?

Blog

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.