De bevalling inleiden: wat houdt dat in?
Hanne Devos
vroedvrouw
Kan je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? En wat mag je verwachten als je naar het ziekenhuis gaat om je bevalling in te leiden?
Uitgerekende datum
De uitgerekende datum is overschreden, maar de weeën lijken niet op gang te komen. Je wil graag bevallen, dus wordt vaak geopperd om de natuur een handje te helpen. Dit kan zowel door enkele trucjes uit te testen als door een medische tussenkomst.
Maar het is belangrijk te weten dat je hier niet licht mee mag omspringen, want jouw lijf zal zelf aangeven wanneer het klaar is om te bevallen.
Hanne Devos, vroedvrouw in praktijk De Bron, loodst ons door het onderwerp. “Als je weet dat maar drie procent van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum, dan hoef je je niet druk te maken wanneer je overtijd gaat. Als ik een tip mag geven: vertel de geplande datum niet aan je omgeving. Dit bespaart je heel wat frustratie.”
Wat kan je zelf proberen om de bevalling in te leiden?
“Een zwangerschap duurt eigenlijk 42 weken, je hoeft dus niet overhaast te werk te gaan. Wees voorzichtig met de trucjes, want soms is je lichaam hier nog niet klaar voor. Het is dus aan te raden om je te laten begeleiden door een vroedvrouw”, vertelt Hanne Devos.
“Wanneer vrouwen een ultieme inleidingsdatum (bij de gynaecoloog) hebben doorgekregen, raden we hen aan om enkele dagen op voorhand bij ons langs te komen.”
“Tijdens deze sessie geven we enkele tips om de bevalling alsnog natuurlijk op te wekken. Dit is voor elke vrouw verschillend, onder meer afhankelijk van de houding van de baby en de gezondheid van de moeder.”
- Wat we sowieso aanraden, is beweging onder de vorm van wandelen, zwemmen en - als dat nog lukt - fietsen.
- Je houding wisselen en bijvoorbeeld op handen en knieën zitten, brengt je bekken in beweging. De baby wordt zo aangemoedigd om in geboortehouding te gaan liggen.
- Tot slot is vrijen ook een goed idee. Enerzijds is het een vorm van lichaamsbeweging, anderzijds bevat sperma prostaglandine. Dit hormoon wordt ook in het ziekenhuis gebruikt om een bevalling op te wekken.
Het inleiden van de bevalling in het ziekenhuis
Voor het inleiden van de bevalling in het ziekenhuis wacht men doorgaans tot tien dagen à twee weken na de uitgerekende datum. Als de baby zich goed voelt en ook de moeder nog comfortabel is, dan hoeft die inleiding niet vroeger plaats te vinden.
Mochten daarvoor medische redenen zijn, dan kan een inleiding vroeger. Dit is ook het geval wanneer bijvoorbeeld de vliezen breken op 38 weken terwijl er nog geen ontsluiting is.
Bij het inleiden van een bevalling in het ziekenhuis hebben we twee vertrekpunten.
“Wanneer je spontaan in arbeid gaat, maakt je lichaam zelf oxytocine aan om de weeën op te wekken. Samen met deze oxytocine worden ook endorfines geproduceerd die de pijn helpen bestrijden. Bij kunstmatige toediening van oxytocine via een infuus, ga je dus van nature minder endorfines aanmaken.”
“Goede prenatale ademhalingsoefeningen kunnen een grote hulp zijn om de weeën de baas te kunnen. Het inleiden van een bevalling hoeft dus niet meteen te betekenen dat je voor een epidurale verdoving moet kiezen”, besluit Hanne Devos nog.
Wens je advies over het aanbod van Helan? Onze medewerkers staan je graag te woord.
Baby op komst
Ben je zwanger? Jammer genoeg komt zo'n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg met advies en tips.
Vragen over je zwangerschap?
Ontvang tips op maat in onze nieuwe zwangerschapsnieuwsbrief
Deel dit artikel
Tags
BevallingVerder lezen
Is borstvoeding beter dan flesvoeding?
Borstvoeding of flesvoeding? Het lijkt soms de enige vraag waarmee je als mama in spe geconfronteerd wordt. En wat je ook kiest, iedereen heeft er een mening over. Maar is borstvoeding nu écht beter?
Prenatale oefeningen: een houvast tijdens de zwangerschap én de bevalling
Prenatale oefeningen zijn oefeningen die een kinesitherapeut je aanleert. Die begeleiden je tijdens de zwangerschap en bereiden je voor op de bevalling. Ontdek er alles over.
Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen
Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.
Reflux bij je baby: hoe ga je ermee om?
Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?