Alleen wonen? Een handige checklist!
Afgestudeerd, een job gevonden en binnenkort het huis uit? Alleen wonen brengt niet alleen meer vrijheid met zich mee, je hebt ook heel wat administratieve en wettelijke verplichtingen. Wat je allemaal in orde moet brengen wanneer je alleen gaat wonen, dat vertellen we je graag hieronder.
Een eigen woning
Ga je een woning huren?
Wie alleen gaat wonen, kiest er sneller voor om iets te huren. Een huurwoning is voor heel wat jongeren de meest ideale en goedkoopste woonoplossing. Wil je die woning zeker enkele jaren huren, dan kies je het best voor een negenjarig huurcontract. Naast een verplichte huurwaarborg, is ook een plaatsbeschrijving niet onbelangrijk. In document beschrijf je de staat van de woning gedetailleerd en kamer per kamer. Je stelt de plaatsbeschrijving het best samen op met de verhuurder om latere betwistingen te vermijden.
Sluit internet, televisie en/of telefoon aan
Wil je genieten van internet en televisie in jouw eigen woonst? Ga dan tijdig op zoek naar een leverancier voor het aansluiten van internet, televisie en/of telefoon. Denk eraan dat deze aansluiting enkele dagen kan duren.
Adreswijziging
Een eigen woning, betekent ook een nieuw adres. Geef je adreswijziging ook aan bij de dienst bevolking van je de gemeente waar je eigen woning gevestigd is. Deze aangifte doe je het best van zodra je al alleen bent gaan wonen. Je ziekenfonds, belastingdiensten, OCMW en kinderbijslagfonds worden automatisch op de hoogte gesteld. Wie je zelf op de hoogte moet brengen zijn je werkgever, VDAB, energieleverancier, watermaatschappij, internetprovider, bank, vrienden en familie.
Verzekeringen
Alleen wonen houdt ook in dat je verzekerd moet zijn tegen heel wat risico’s. Sluit tijdig de meest belangrijke en verplichte verzekeringen af. Hieronder geven we je een overzicht:
Brandverzekering
Het afsluiten van een brandverzekering is verplicht en verzekert je woning en de inboedel tegen ongelukjes. Hierdoor krijg je de nodige bemiddeling bij brand bij jezelf of je buren. Ook al huur je een woning, dan neem je steeds als huurder het best een brandverzekering. De mogelijke schade die jij aan de woning hebt veroorzaakt, wordt dan vergoed.
Familiale verzekering
Een familiale verzekering dekt schade die je zelf hebt berokkent, maar ook wanneer je iemand hebt verwond of wanneer je huisgenoten of huisdieren schade hebben veroorzaakt. Daarnaast voorkomt het financiële en juridische kopzorgen. Wie alleen gaat wonen, sluit dus zeker ook tijdig een familiale verzekering af.
Ziekteverzekering
Een Verplichte ziekteverzekering betaalt al je medische kosten terug en regelt een ziekte-uitkering. Zolang je studeert, tot je 25ste, blijf je ten laste van de ziekteverzekering van je ouders. Van zodra je gaat werken, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds.
Hospitalisatieverzekering
Ziekenhuiskosten kunnen snel erg hoog oplopen. Je ziekenfonds betaalt een deel van deze kosten terug, maar het andere deel moet je zelf betalen. Je kan daarom vrijblijvend een hospitalisatieverzekering nemen. Download ook ons e-book over de keuze van je ziekenfonds.
Belastingen
Ga je alleen wonen, dan krijg je jaarlijks een personenbelasting. Je doet dan aangifte van je belastbare inkomsten. Naast deze personenbelasting, betaal je ook gemeente- en provinciebelastingen.
Je bent er klaar voor!
Proficiat, je bent nu uitgecheckt uit het knusse Hotel Mama. Vanaf nu ben je klaar om zelf de touwtjes in handen te nemen. Geen al te grote fan van het huishouden? Dan kan dit je misschien wel verleiden: door te stofzuigen verbrand je maar liefst 250 calorieën per uur. Kom hier het aantal calorieën voor andere huishoudelijke taken te weten. Ook onze tips om je woning op te ruimen helpen je een eindje op weg.
Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds
Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in ons e-book.
Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds?
Ontdek wat Helan voor je kan doen
Deel dit artikel
Tags
WonenVerder lezen
Brandwonden verzorgen en voorkomen bij kinderen: enkele tips
De meeste brandwonden bij kinderen gebeuren thuis. Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je de omgeving veel veiliger maken. Lees hier meer...
Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.
15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling
UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.