Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Incontinentie is een heel gekend probleem. In België lijden maar liefst 1 op de 10 personen aan een of andere vorm van incontinentie of urineverlies. Je bent dus niet alleen, en vooral, je staat er niet alleen voor. Voor huisartsen en fysiotherapeuten klinkt jouw verhaal zeker bekend in de oren. En het goede nieuws is dat de meeste gevallen van incontinentie perfect te behandelen zijn.
Er bestaat een verkeerd beeld van het probleem: incontinentie is géén ouderdomsverschijnsel! Het treft jong en oud. Naast kinderen en ouderen krijgen ook steeds meer jongvolwassenen te kampen met incontinentie. Het is ook niet uitsluitend een vrouwenkwaaltje. Het klopt wel dat meer vrouwen ermee te kampen hebben door zwangerschap, bevalling en menopauze. Maar incontinentie komt ook bij mannen voor.
Er zijn verschillende oorzaken van incontinentie:
Bij baby's duurt het een paar jaar voor ze niet meer in hun broekje plassen. Dit kan tot hun 3 jaar aanslepen, soms zelfs langer. Dat hangt af van kind tot kind. Heeft je kind een handicap of een bepaalde ziekte, dan kan incontinentie deel uitmaken van het klachtenpatroon.
Ben je een vrouw? Ben je zwanger? Of ben je net bevallen? Heb je een blaasontsteking? Zit je in je menopauze? Als het antwoord op de eerste vraag en op een van de volgende vragen 'ja' is, dan is ongewild urineverlies een natuurlijk gevolg.
Ben je een man? Heb je problemen met de prostaat? Urine-incontinentie kan een belangrijk symptoom zijn.
Er zijn echter nog meer mogelijke oorzaken van incontinentie. Denk maar aan diabetes, MS, een ontsteking, zenuwbeschadiging, dementie, herstel na een operatie, verslapte bekkenbodemspieren, inname van bepaalde medicatie, ouder worden, ...
Wist je trouwens dat roken, overgewicht en weinig lichaamsbeweging belangrijke risicofactoren zijn?
TIP: Weet dat Helan je ondersteunt om voldoende te bewegen en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.