Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!
Iedereen valt weleens moeilijk in slaap. Wanneer dit regelmatig gebeurt, is er sprake van mogelijke slaapproblemen. Er bestaan verschillende types van slaapproblemen: moeilijk in slaap vallen, te vroeg wakker worden, meermaals per nacht ontwaken, ... Occasionele slaapproblemen kunnen op termijn chronisch worden. We lijsten kort even de meest voorkomende slaapproblemen op. Download ook ons handig e-book over slapeloosheid.
Slaapapneu is een medische term voor ademstilstand tijdens de slaap gedurende minstens tien seconden. Hierdoor wordt de luchttoevoer afgesneden en krijgt het bloed minder zuurstof. Een korte ontwaking volgt, waardoor de ademhaling weer op gang komt.
Wanneer tientallen van dergelijke korte ontwakingen voorkomen gedurende één nacht, is de slaap onvoldoende recupererend. Daardoor hebben de patiënten ook vaak last van slaperigheid en concentratiestoornissen. Een tijdige opsporing en behandeling van het slaapprobleem 'slaapapneu' is dus essentieel.
Sommigen kunnen te kampen krijgen met tijdelijke slaapproblemen. Mensen die vaak met het vliegtuig reizen of in ploeg werken, kunnen ervan meespreken. Een ontregelde biologische klok kan erg nefast zijn voor je slaapkwaliteit. Sommigen kunnen hier beter mee om dan anderen.
Narcolepsie is een neurologisch slaapprobleem. Mensen met narcolepsie kampen met een oncontroleerbare neiging om te slapen, ongeacht het aantal uren nachtrust. Deze aanvallen van slaperigheid duren meestal 10 tot 30 minuten. De precieze oorzaak van het slaapprobleem narcolepsie blijft voorlopig een mysterie, maar de aandoening kan wel worden behandeld.
Het slaapprobleem parasomnia is een verzamelterm voor afwijkend gedrag tijdens de slaap. Voorbeelden zijn onder andere tandenknarsen, nachtmerries, nachtelijke angst- of eetaanvallen en slaapwandelen. Sommige vormen van parasomnia zijn van tijdelijke aard en vallen te verhelpen met enkele eenvoudige maatregelen. In andere gevallen kunnen er echter chronischeslaapproblemen ontstaan en is professionele hulp aangewezen.
Onderschat deze slaapproblemen dus niet en volg de situatie goed op. Beveilig bijvoorbeeld de omgeving van een kind dat al eens slaapwandelt.
Wat de oorzaak van je slaapproblemen ook zijn, het is belangrijk om een arts te raadplegen vóór een chronische slaapstoornis ontstaat. Aarzel dus niet om professionele hulp in te schakelen als je je elke dag doodmoe voelt.
Ook kinderen kunnen te kampen krijgen met slaapproblemen. Denk maar aan nachtmerries of doorslaapproblemen. Zo slapen kinderen in het lager best de klok rond. Lees hier meer over de verschillende slaapproblemen en de tips voor een betere nachtrust.
Ontdek hier ook nog enkele andere tips tegen slaapproblemen.
Heb je te kampen met slaapproblemen en zoek je hulp? Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling voor een slaaponderzoek of een behandeling tegen je slaapproblemen in een ziekenhuis of een slaapcentrum.
Ontdek tips om de slaap beter te vatten in ons gratis e-book!
Deel dit artikel
Verder lezen
Wil je niet langer wakker liggen door een verstoorde nachtrust? Ontdek hier hoe je jouw slaapprobleem kan opplossen.
Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Toch grijpen velen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.
Kan je de slaap niet vatten, zelfs als je doodmoe bent? Lig je klaarwakker zodra je in bed stapt? Ontdek hier diverse tips om beter te slapen.
Sarah testte slaaptherapie uit en ontdekte er een heel andere kijk op slapen.