Mentale gezondheid
Wat betekent mentale gezondheid precies? Hoe kan je jouw mentale gezondheid verbeteren? En is het ook oké om je niet oké te voelen? Wij nemen jouw mentale gezondheid serieus en bundelen op deze pagina advies, tips en mogelijke hulplijnen.
Stress
Iedereen heeft wel eens stress, maar dat is niet altijd negatief. Een gezonde portie stress hebben we namelijk nodig om te overleven. Maar wat als de stress je te veel wordt? Op deze pagina geeft Helan je advies en tips om met stress om te gaan.
Bestaat gezonde stress?
Stress is niet altijd ongezond, maar vaak juist nuttig. Het is een manier van je lichaam om te zorgen voor meer focus en betere prestaties onder druk. Alleen mag die toestand niet blijven duren. Daarom delen we stress in als positieve of negatieve stress.
Enkele alarmsignalen van ongezonde stress
Heb jij te veel aan je hoofd?
Hoe ga jij om met stress, verandering, en andere mentale uitdagingen?
Webinar: Mentale problemen bij je dierbare, hoe ga je ermee om?
Heeft iemand in jouw dichte omgeving te maken met een psychische kwetsbaarheid zoals een depressie of burnout? Dan kan ook jouw leven hierdoor sterk beïnvloed worden.
Kom meer te weten over het onstaan van de psychische kwetsbaarheid en hoe je voor jezelf kan blijven zorgen in uitdagende periodes.
Hoe pak je je stress aan?
Als stress blijvend wordt, kan het leiden tot psychologische klachten en/of fysieke klachten. Denk maar aan prikkelbaarheid, depressie, slapeloosheid, hoofdpijn, …
Stress vormt hiermee meteen ook een belangrijke risicofactor voor onder andere hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er wel manieren om je stress te verminderen.
Tot rust komen met meditatie
Meditatie is stilstaan en actief bewust-zijn en dat heeft positieve effecten op je mentale welzijn. Hoe je mediteert en welke vorm je kiest, vul je zelf vrij in. Je hebt hartcoherentie, yoga, hypnose, … Het is een ontdekkingsreis die voor iedereen het proberen waard is.
Eet jezelf stressvrij
Stress heeft een duidelijke invloed op ons lichaam. Maar wist je dat de juiste voeding ook heel wat invloed heeft op stress? Neem onze tips door en voel zelf het verschil!
Probeer elke dag van de week een tip uit en neem ze zo geleidelijk aan op in je dagelijkse patroon.
11 tips voor een betere balans in jouw leven
De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer jezelf te om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen?
Gaat het goed of kan het beter?
Sta je mentaal sterk in je schoenen? Beweeg je elke dag? Eet je evenwichtig? Slaap je voldoende?
Doe de test en krijg een duidelijk beeld van je gezondheid. Krijg haalbare verbeterdoelen en tips die goesting geven om ermee aan de slag te gaan. Beloofd.
Hoe help je iemand die 'op' is?
Wie overbelast is, ziet maar moeilijk oplossingen. Of heeft gewoonweg geen fut om iets aan z'n situatie te veranderen. Dan kan hulp van buitenaf meer dan welkom zijn. Wat kan je doen en wat doe je liever niet?
Stress bij kinderen en jongeren
Volwassenen zijn niet de enigen die last hebben van stress. Ook jongeren en kinderen hebben stress. Het is vooral typerend dat jongeren, tijdens de puberleeftijd, stress krijgen omwille van hun uiterlijk maar ook de activiteiten waaraan ze deelnemen.
Stress bij jongeren en kinderen gaat samen met heel wat duidelijke symptomen:
Waarom hebben jongeren en kinderen stress? Hoe bescherm je ze tegen stress? En wat kan je doen als ouder?
Meer mentaal welzijn
Podcasts over mentale gezondheid
4 podcasts die je niet mag missen.
Tips voor een gezond lichaamsbeeld bij je kind
Jij speelt ook een rol.
Je wil het te goed doen
Streef niet altijd naar perfectie. Dat houdt niemand vol.