Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Natuurlijk is er veel meer nodig dan masturberen om je écht goed te voelen. Daarom lees je hieronder wat zelfliefde betekent, waarom het goed voor je is en wat je kan doen als je jezelf liever wilt zien. Neem er even de tijd voor. Je bent het waard.
Jezelf graag zien, het is niet vanzelfsprekend, zo weet Cedric Arijs, psycholoog bij de Helan Luisterlijn: "Begrip en mildheid tonen voor iemand die iets meemaakt: we vinden het allemaal heel normaal. Anders is het als het over jezelf gaat. Dan zegt je hoofd al gauw dat je 'wat sterker moet zijn', of 'je niet moet aanstellen'.”
Dat negatieve denken zagen we ook in een recente bevraging* over zelfliefde en zelfaanvaarding: 1 op 3 Vlamingen geeft zichzelf een onvoldoende. En 3 van de 5 ondervraagden vinden dat ze te streng zijn voor zichzelf.
Daarover praten blijkt voor velen erg lastig. De helft van de ondervraagden geeft aan dat het moeilijk is om over problemen en kwetsbaarheden te praten. En dat ze willen leren hoe ze meer respect kunnen opbrengen voor zichzelf. Alleen weten ze niet goed waar te beginnen.
De hoofdonderzoeker rond het thema, Dr. Kristin Neff, omschrijft zelfliefde als ‘een liefhebbende, verbonden aanwezigheid’ met jezelf:
Zelfliefde betekent dat je jezelf aanvaardt zoals je bent. En dat aanvaarden heeft twee kanten.
Cedric Arijs: “Een zachte kant: je aanvaardt jezelf met je goede en slechte kanten. En je zorgt goed voor jezelf. Maar er is ook een fellere kant: je durft nee zeggen en grenzen stellen. Denk maar aan het beeld van een mama-beer, die heel lief is, maar tegelijk ook heel verdedigend kan reageren als haar welpen in gevaar zijn."
En zelfliefde heeft ook een mentale én fysieke kant: het gaat niet alleen over hoe je naar je persoonlijkheid kijkt. Ook je lichaam mag een welverdiende portie zelfliefde krijgen. Zelfliefde betekent je lichaam koesteren en verzorgen als een waardevol deel van jezelf. Met de goeie kanten, en de minder goeie.
Te hoog oplopen met jezelf krijgt snel een negatieve bijklank. Onterecht, vindt Cedric Arijs:
Elk jaar tot 25 euro voor een bezoek aan de sauna, stoombad of een kuuroord.
Een nieuwe uitdaging aangaan of investeren in je mentale welzijn? Helan helpt je op weg!
Krijg jaarlijks een beweegbonus tot 100 euro met onder meer lidgeld sportclub, sportevents en sportonderzoeken.
Krijg elk jaar tot 25 euro terugbetaald voor leefstijladvies door een diëtist, arts of voedingsdeskundige.
Een duwtje in de rug nodig voor meer zelfliefde? Reken op gratis psychologische ondersteuning met de Helan Luisterlijn.
Laat je ondersteunen door een psycholoog en krijg jaarlijks tot 120 euro terugbetaald.
Bezorg je kind een mooie vakantie en neem zelf een adempauze. Je krijgt mooie kortingen op het volledige aanbod vakantiekampen.
Krijg korting, of krijg een mooi bedrag terug als je zorg draagt voor je gezondheid.
Jaarlijks tot 60 euro terugbetaald voor alternatieve behandelingen.
Want jezelf graag zien, of mild zijn voor je lichaam én je geest, kan wonderen doen voor je welzijn.
*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Helan tussen 18 en 25 januari 2023 bij 1.000 Vlamingen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma.
De vermelde voordelen en diensten voor ziekenfondsklanten zijn enkel geldig voor klanten van Helan Onafhankelijk ziekenfonds die in orde zijn met de bijdragen aanvullende diensten. Info en voorwaarden op www.helan.be/voordelen. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.